SaS: Predseda vlády Robert Fico si mýli parlamentnú demokraciu s diktatúrou

0
Robert Fico (Autor: TASR)

Vláda vzišla z vôle Národnej rady, a nie z vôle Roberta Fica. Je mimo akýchkoľvek pravidiel politickej kultúry, ak k hlasovaniu vo veci týkajúcej sa výlučne parlamentu núti poslancov tým, že sa im vyhráža pádom vlády. To je jednoducho vydieranie. Pritom na skrátenie legislatívneho konania nie je v tejto súvislosti najmenší dôvod. Nie je totiž splnená ani jedna z podmienok, ktoré tento mimoriadny procesný legislatívny postup umožňujú.

Ak koaliční poslanci skrátené legislatívne konanie o tejto otázke odmietli, postupovali v súlade so zákonom a svojím ústavným sľubom. Skrátené legislatívne konanie v prípade zmrazovania platov ústavných činiteľov je jednoznačne v rozpore so zákonom, ktorý hovorí, že skrátené legislatívne konanie smie byť len, ak môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo hrozia hospodárske škody značného rozsahu.

Ak teda premiér Fico vydieraním dosiahne zmenu postoja vládnych poslancov, bude to znamenať, že ich donútil k nezákonnému postupu. Verejnosť má tak v Robertovi Ficovu politika, ktorý zaslepený populizmom a najmä strachom z poklesu voličskej priazne, opakovane šliape po právnom štáte i svojom právnickom titule.

Ak koaliční poslanci podľahnú vydieraniu premiéra, len tým dokážu, že sú nesvojprávne bábky.

Vyzývame preto koaličných poslancov, aby takéto diktátorské maniere Robertovi Ficovi zatrhli.

- Reklama -