štvrtok, 25 apríla, 2024
7.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: ZSSK obstaráva rušne zbytočne draho, pripraví štát o desiatky miliónov

OĽANO: ZSSK obstaráva rušne zbytočne draho, pripraví štát o desiatky miliónov

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa Jána Marosza ZSSK realizuje predražený nákup rušňov. „Ide o prenájom lokomotív formou operatívneho lízingu. Znamená to, že si prenajmeme desať rušňov na desať rokov za 58,7 milióna eur a potom ich budeme musieť vrátiť,“ upozornil Marosz s tým, že po desiatich rokoch štát príde o lokomotívy a bude si musieť zaobstarať ďalšie.

Tieňový minister dopravy a financií Ján Marosz sa vyjadril, že oveľa efektívnejšie by bolo za rovnakú sumu rušne nakúpiť buď za úver alebo z vlastných zdrojov a boli by tak vo vlastníctve ZSSK. Životnosť lokomotív Vectron, o ktoré má ZSSK záujem, je tridsať rokov. „Preto kritizujeme súčasný postup, ktorý zvolila ZSSK, a spôsob ich obstarávania. Pri dobrom hospodárení by sme dokázali po dobu tridsať rokov tieto rušne využívať aj s údržbou,“ poznamenal Marosz. „Vyzývame preto ministra dopravy Arpáda Érseka, aby dal tento prenájom prehodnotiť Útvaru hodnota za peniaze pri ministerstve financií. Sme presvedčení, že keby sa ZSSK správala ako vzorný hospodár, dokázala by štátu ušetriť desiatky miliónov eur,“ povedal Marosz a pokračoval: „Žiadame tiež, aby minister dal preveriť aj podobné lízingy z hľadiska výhodnosti a šetrenia verejných zdrojov. Budeme sa tejto téme aktívne venovať a budeme sa na to pýtať ministra aj na hodine otázok.“

Marosz pre zaujímavosť doplnil, že obstarávanie na prenájom rušňov vyhrala firma, ktorá bola založená až po vyhlásení tendra.

Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger zdôraznil, že modernizácia dopravy je potrebná, musí však byť čo najefektívnejšia. „Jedná sa o porovnanie spôsobu obstarávania. ZSSK sa rozhodla ísť cestou operatívneho lízingu, čo znamená, že nakoniec nám neostane žiadny rušeň. Keď si predstavíme, že za tie isté peniaze by sme mohli tieto rušne kúpiť a vlastniť, hospodárenie ZSSK považujeme za neefektívne,“ uviedol Heger, ktorý pri výpočtoch a analýzach vychádzal z verejne dostupných dát.

Podľa Hegera má jeden rušeň priemernú hodnotu 4,5 milióna eur. „Pri kúpe desiatich rušňov je to suma 45 miliónov. Po započítaní údržby a tiež úrokovej sadzby sme vypočítali celkovú sumu 58,7 milióna eur. Táto suma je identická s cenou prenájmu. Jednoznačne je tak podľa nás efektívnejší nákup a nie prenájom rušňov,“ povedal Heger. „Budúci týždeň budeme v NR SR preberať rozpočet na ďalší rok, v ktorom opäť vláda plánuje zadĺžiť občanov Slovenska. Preto je dôležité, aby každé euro bolo vynaložené efektívne. Na tento účel vznikol aj Útvar hodnota za peniaze, ktorý prechádza jednotlivé rezorty a odporúča, ako najefektívnejšie využiť financie. Pri tomto obstarávaní rušňov by bolo preto stanovisko Útvaru hodnota za peniaze rozhodne na mieste,“ dodal Heger a pridal sa k výzve ministrovi Érsekovi, aby dal najprv prehodnotiť toto obstarávanie Útvaru hodnota za peniaze.

 

- Reklama -