štvrtok, 25 apríla, 2024
4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Kaliňákov zákon berie právomoci občanom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev

OĽANO: Kaliňákov zákon berie právomoci občanom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Vládnym návrhom zákona o obecnom zriadení sa má znížiť počet poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev až o tretinu. „Podstatou samosprávy je, že sa približuje k občanovi. Novela pána Kaliňáka, ktorú vládni poslanci posunuli do druhého čítania však berie právomoci občanom a poslancom a naopak posilňuje právomoc starostov,“ uviedla Veronika Remišová, ktorá za najvážnejšie obmedzenie výkonu samosprávy považuje, že sťažuje možnosť vyhlásiť referendum, ak starosta hrubo alebo opakovane zanedbáva svoje povinnosti. „To by som chápala, keby sme každý rok mali desiatky referend. Referendum je však zriedkavou záležitosťou,“ povedala s tým, že návrh zákona takisto obmedzuje právomoci hlavného kontrolóra. „Ten má dozerať na to, či sa naše spoločné peniaze využívajú v súlade so zákonom a v prvom rade má kontrolovať výkon starostu a jeho úradu. Po novom bude môcť kontrolóra úkolovať aj starosta, hoci kontrolór je zo zákona nezávislý a je to poistka proti zneužitiu moci,“ vyjadrila sa Remišová.

V samospráve zohrávajú podľa V. Remišovej dôležitú úlohu aj komisie, do ktorých sa môžu zapájať aj občania. „V novele však pán Kalinak navrhuje, aby starostovia a primátori mohli komisie obchádzať. Materiály a legislatívne návrhy po novom už nebudú musieť byt prerokované v komisiách, neviem na čo potom komisie majú slúžiť. Minister opäť robí presný opak toho, čo potrebujeme. Namiesto toho aby sme ľuďom dávali viac možností spolupodieľať sa na rozhodovaní o svojom meste a obci, pán Kaliňák sa im snaží touto novelou existujúce možnosti zobrať,“povedala Veronika Remišová.

Poslanec OĽANO Gábor Grendel tvrdí, že tento zákon poteší jedine developerov, lobistov a špekulantov. „Spôsobí to, že na rôzne kontroverzné návrhy primátorov a poslancov bude treba získať menej hlasov poslancov,“ povedal Grendel a uviedol príklad, že keď v súčasnosti potreboval investor na schválenie kúpy mestského pozemku 27 hlasov, podľa Kaliňákovej novely zákona by mu stačilo o polovicu menej. „Viacerí kolegovia z OĽANO a z opozície upozorňovali, že tento návrh zákona je nedemokratický. Kľúčovou témou je zníženie počtu poslancov. Na zastupiteľstvách sa bude menej rozprávať, bude menej odporcov a tým pádom sa jednoduchšie a rýchlejšie schváli prednesený návrh,“ povedal Gábor Grendel.

Podľa poslanca OĽANO Jána Budaja, ktorý je tiež poslancom Mestského zastupiteľstva, nepodáva  vládna koalícia novelou zákona samospráve liek na jej chronické problémy, ale ďalšiu dávku jedu do už aj tak priotráveného organizmu. „Smer sa hlási k deväťdesiatym rokom tým, že sa posilňuje nekontrolovateľnosť zvolených primátorov a starostov, napríklad obmedzením možnosti vyhlásiť referendum o odvolaní primátora či starostu. V minulosti sa politika zdeformovala v duchu sloganu V. Mečiara „je po voľbách, zvyknite si!“, ale táto novela nás vracia späť. Zhoršuje otvorenosť samosprávy, oslabuje nezávislosť kontrolóra a prináša nové riziká konfliktu záujmov“ uviedol Budaj. „Riziko konfliktu záujmov sa rozšíri napríklad aj tým, že novela umožňuje pracovníkom radníc stať sa poslancami, čomu zákon doteraz bránil“ doplnil Budaj a dodal, že novela zvyšuje nekontrolovateľnosť exekutívy na škodu verejnosti.

Proti tejto novele bude hnutie OĽANO v druhom čítaní predkladať viaceré pozmeňujúce návrhy. „Ak chceme, aby samospráva bola bližšie k ľuďom, aby sa občania zaujímali o svoje obce, mestá, o svoj región,  aby čestní ľudia kandidovali do obecných a mestských zastupiteľstiev, nemôžeme predsa ich právomoci okresávať. Mali by sme ich naopak posilňovať, o tom je samospráva,“ dodala Veronika Remišová.

 

- Reklama -