Bratislavský samosprávny kraj: Noví poslanci a župan zložili svoj sľub

0
Juraj Droba (Autor: TASR)

„Hoci som kandidátom šiestich pravicových strán, dnešným dňom si vyzliekam svoje zelené stranícke tričko a idem pracovať pre všetkých obyvateľov nášho nádherného kraja. Jediným kritériom pre mňa bude registrácia trvalého pobytu v kraji a dodržiavanie zákona. Prvé týždne budem venovať tomu, aby som dal dohromady tím, s ktorým budeme realizovať náš volebný program a za svoj tím budem považovať zamestnancov Bratislavského samosprávneho kraja, ale tiež poslankyne a poslancov, s ktorými budem naozaj veľmi aktívne spolupracovať. Beriem to ako metaforu s autobusom, že najprv treba mať správnych pasažierov v ňom a potom sa ten autobus sám vyberie najlepšou cestou, ktorou sa vybrať má. Dajte mi prosím Vás sto dní na prípravu programového vyhlásenia. Nebolo zvykom, že by župani predstavovali svoje programové vyhlásenia, ja to chcem určite spraviť a bude to môj záväzok podľa ktorého pôjdem najbližších päť rokov. Občania si na konci môjho volebného obdobia budú môcť pozrieť čo som splnil a čo som nesplnil, prihovoril sa novinárom ako aj obyvateľom kraja počas brífingu novozvolený predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorému v novembrových voľbách vyjadrilo podporu 36 864 voličov.

Nový predseda BSK Juraj Droba zároveň zdôraznil, že obyvateľov Bratislavského kraja trápia podobné problémy ako obyvateľov celého Slovenska, preto chce sústrediť svoje úsilie najmä na oblasť dopravy, zdravotníctva, sociálnych vecí, školstva, životného prostredia, športu, kultúry a regionálneho rozvoja.

„Veci, ktoré na Úrade budem podporovať je v prvom roku zavedenie výkonnostných manažérskych cieľov pre všetkých riaditeľov, aby presne vedeli za čo budú hodnotení a za čo dostanú alebo nedostanú svoje odmeny. Taktiež uvediem to mysle pracovníkov Bratislavského samosprávneho kraja, mojich budúcich kolegov, že obyvateľ Bratislavského kraja je pre nich zákazník a je pre nich klient. Veci, na ktoré budem pozerať extrémne kriticky bude obohacovanie sa na úkor verejných zdrojov, intrigy na pracovisku a arogancia voči občanom, ktorých musíme považovať za našich klientov,“ dodal oddnes úradujúci nový župan Juraj Droba.

Historická budova Národnej rady Slovenskej republiky dnes hostila ustanovujúce zasadnutie Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja. Svoj poslanecký sľub zložili takmer všetci poslanci (49), čím sa oficiálne začal ich mandát krajského poslanca. Z pôvodných 18 volebných obvodov, ktoré boli v roku 2013, je ich počet navýšený na 24. Rovnako je oproti minulosti zvýšený aj počet poslancov. Vďaka nárastu obyvateľstva v kraji, narástol aj počet volených zástupcov o 6, teda na 50. V Bratislave je počet volených zástupcov 34, teda o tri vyšší ako v minulých voľbách a o jeden sa počet poslancov zvýšil v malackom okrese na 6, v pezinskom na 5 a rovnako bude 5, teda o jedného viac aj v okrese Senec.

- Reklama -