piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Výsledky prieskumu: Podmienky pre podnikateľov sú čoraz horšie. Vláda na nich...

OĽANO: Výsledky prieskumu: Podmienky pre podnikateľov sú čoraz horšie. Vláda na nich dlhodobo kašle

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a zhoršujúce sa podnikateľské prostredie poukazuje dlhodobo. „Vláda mešká s reformou školstva a táto zanedbaná úloha si vyberá svoju vysokú daň. Index podnikateľského prostredia klesol, pričom najhorší výsledok od roku 2001 zaznamenal indikátor kvality a dostupnosť vstupov pracovnej sily – pokles o 7,23 %. Okrem chýbajúcej reformy vzdelávania musia zamestnávatelia už dnes pracovnú silu dovážať z iných krajín a javí sa, že táto potreba bude narastať. Peniaze, ktoré však títo cudzinci na Slovensku zarobia vo väčšine vyvezú do svojich domovských krajín.“ vyjadril sa.

Ako ďalej uvádza Heger, zatiaľ, čo ostatné štáty v Európe zlepšujú svoje podnikateľské prostredie, vládna koalícia ho u nás zanedbáva a kvôli tomu strácame miesta v rebríčkoch. „Slovensko tak z dlhodobého hľadiska stráca konkurencieschopnosť. Klesajúci trend indexu podnikateľského prostredia, ktorý sa dostal na úroveň 48,6 bodu je výsledkom politiky vlády, ktorá s partnermi nekomunikovala ani o zvýšení minimálnej mzdy, a o diskusii o zvyšovaní sumy na odpočítateľné položky sa bráni, hoci ekonomika zažíva dobré časy,“ vysvetlil.

Podľa E. Hegera vláda necháva bremeno na pleciach podnikateľov a sama sa o zlepšenie situácie nesnaží. „Potvrdzuje to aj výsledok hodnotenia Svetového ekonomického fóra, ktorý naše inštitúcie hodnotí najhoršie zo všetkých dvanástich pilierov indexu konkurencieschopnosti. Zo 138 hodnotených krajín sa naše inštitúcie umiestnili na 102. mieste. Toto index PAS len potvrdil, keď zaznamenal pokles v ukazovateli funkčnosti politického systému o 4,95 %,“ vyjadril sa Heger a pokračoval: „Podnikatelia sú konfrontovaný s príliš častými legislatívnymi zmenami, novely zákonov s dopadom na podnikateľské prostredie musia čítať takmer ako dennú tlač a keď volajú po odbremenení, ich hlas zostáva nevypočutý.“

E. Heger zdôraznil, že na uplynulej schôdzi NR SR hnutie OĽANO navrhovalo zlepšenia, pokiaľ ide o legislatívny proces, so zreteľom na podnikateľské prostredie. „Vo svojich úsiliach o zmenu k lepšiemu budeme pokračovať. Pomoc vlády musí smerovať k poctivým slovenským podnikateľom, ktorý tu platia dane.“ dodal tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

Poslankyňa za OĽANO Anna Verešová si myslí, že dobré ekonomické časy by mali pocítiť ako zamestnanci, tak aj zamestnávatelia. „Nemusím chodiť na nočnú ako premiér Fico, aby som vedela, ako namáhavá je takáto práca. Aj preto hnutie OĽANO ako prvé prišlo s návrhom príplatkov pre ľudí. Ľudia pracujúci v noci a počas víkendov si príplatky za svoju prácu zaslúžia. Avšak vláda zabúda na zamestnávateľov. Na všetkých drobných podnikateľov v rôznych regiónoch Slovenska vláda doslova kašle. Podnikatelia dlhodobo volajú po zlepšení podnikateľského prostredia,“ uviedla Verešová, podľa ktorej zamestnávatelia najviac poukazujú na byrokraciu. „Dookola musia predkladať obrovské množstvo rôznych potvrdení, povolení a vyjadrení. Ide najmä o  potvrdenia, ktoré vydáva iný úrad, napríklad výpis z registra trestov, z obchodného registra, katastra, daňového úradu či registra obyvateľstva. Ak ich jeden úrad potrebuje od druhého, má si ich vyžiadať sám,“ tvrdí A. Verešová.

Ako ďalej poslankyňa uvádza, podnikatelia žiadajú najmä o zníženie daňovej a odvodovej agendy mikrofiriem a živnostníkov. Iba vláda má podľa nej možnosť zjednodušiť fungovanie a otočiť pohľad na podnikateľa a občana z hlavy na nohy. „Premiér musel ísť na nočnú, aby si vyskúšal, aká je to ťažká práca. Keďže nikdy sám nepodnikal, nikdy nikoho nezamestnával, nikdy nevytvoril žiadne pracovné miesto, nie je schopný pochopiť malých zamestnávateľov, ktorých úplne ignoruje“ dodala Anna Verešová.

 

- Reklama -