Úrad vlády: Práva Slovákov pracujúcich v Británii ostanú po brexite zachované

0
Robert Fico (Autor: TASR)

„V prípade finančného vyrovnania boli dohodnuté tri základné princípy, že žiadny členský štát nebude platiť viac, ani nedostane menej a Veľká Británia si bude ctiť všetky záväzky, ktoré vznikli z členstva v EÚ. A rovnako Veľká Británia nebude platiť menej, ani viac, aj v prípade, ak by zostala členom EÚ. To sú vážne veci, ktoré majú vplyv na financovanie projektov zo štrukturálnych fondov,“ dodal premiér na pôde Európskej rady a informoval novinárov o prechode do druhej fázy rokovaní o brexite.
 
Lídri taktiež rokovali o spolupráci členských štátov EÚ v oblasti obrany  a bezpečnosti (PESCO). Na zozname prvých sedemnástich projektov PESCO je aj slovenský projekt, ktorý sa nazýva nepriama palebná podpora.  „Ide predovšetkým o cieľ vytvoriť spoločnú mobilnú delostreleckú platformu s ďalekým dostrelom. Máme príslušné zbrane tohto charakteru, a to bol aj dôvod, prečo naši vojaci vyvinuli túto aktivitu, ktorú sme privítali.“ Predseda vlády vníma PESCO ako európsky pilier NATO a uviedol, že ide o konkrétny výsledok Bratislavského samitu. „V Bratislave sme sa dohodli, že v oblasti obrany a bezpečnosti spravíme významný posun, aby Európska únia bola lepším a silnejším hráčom.“
 
Premiéri EÚ taktiež predĺžili sankcie voči Ruskej federácii. „Opakovane vnímam neefektivitu sankcií, ktoré sú používané voči Ruskej federácii. Ale keďže považujem Európsku úniu za životný priestor pre Slovensko, nikdy nepôjdem proti jednote EÚ.“ Podľa premiéra už samotná diskusia na samite naznačila, že téma sankcií bude čím ďalej tým viac komplikovanejšia a Slovensko sa vo vzťahu k Ukrajine nemusí hanbiť. „Sme krajina, ktorá reálne Ukrajine pomáha, pretože sme zabezpečovali a zabezpečujeme reverzný tok plynu. Budeme Ukrajine pomáhať, aj preto sankcie pokračujú ďalej, ale súčasne očakávam od Ukrajiny, že bude prejavovať nejakú mieru zodpovednosti voči tomu, čo sme urobili a čo pre nich aj naďalej robíme,“ povedal premiér a dodal, že nesmieme zatvárať oči pred škandálmi, ktoré sa na Ukrajine dejú.

Viac TU.

- Reklama -