piatok, 29 marca, 2024
4.9 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS vláde: V téme lesov je súčasná vláda schizofrenická

SaS vláde: V téme lesov je súčasná vláda schizofrenická

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Národné parky majú zostať v čo najmenšej miere dotknuté ľudskou aktivitou a plne ponechané prírodným zákonom, ktoré ich spoľahlivo sformujú do podoby, že budú odolné voči škodcom i živelným pohromám. Podľa nášho názoru však nielen v národných parkoch, ale aj vo všetkých ostatných typoch lesa bez ohľadu na to, či ich obhospodarujú Lesy SR, súkromní alebo iní vlastníci, má byť umožnená len  taká ťažba dreva, ktorá nepoškodzuje trvalo udržateľnú funkciu lesov,” uvádza tímlíderka SaS pre životné prostredie a poslankyňa NR SR Anna Zemanová.

Strana SaS vyzýva v tejto súvislosti vládu, aby prestala dotovať spaľovanie biomasy, pretože je to jeden zo silných ekonomických stimulov na bezbrehú ťažbu dreva.

„Stotožňujeme sa aj s názormi, že obmedzenie ťažby dreva v národných parkoch má viesť aj k zmene správy nad ich územiami, ktoré sú vo vlastníctve štátu. Dnes sme totiž svedkami schizofrénie, keď Lesom SR na jednej strane parlament schváli osobitný odvod dividend do štátneho rozpočtu, no na druhej strane rezort životného prostredia kričí – nerúbte,” píše Zemanová.

Podľa liberálov je spojenie správy lesných štátnych pozemkov v národných parkoch pod rezortom životného prostredia dobrým prvým krokom.

 

- Reklama -