Ministerstvo zdravotníctva: Rýchlejšia pomoc pre pacientov s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou

0
Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

Ministerstvo zdravotníctva verí, že sa týmto krokom podarí zachrániť ešte viac životov a  znížiť tak počet odvrátiteľných úmrtí.

Často ide o minúty, pomoc je rýchlejšia

O prežití alebo o kvalite následného života pri náhlych cievnych mozgových príhodách či akútnom infarkte myokardu rozhoduje čas. Dôležité sú minúty a prvé dve či tri hodiny a teda to, či je pacientovi poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť v čo najkratšom tzv. ischemickom časovom okne. Ministerstvo zdravotníctva preto definovalo sieť 57 pracovísk (podľa rôznej náročnosti zákroku) s potrebným vybavením po celom Slovensku, s ktorými posádky záchrannej zdravotnej služby komunikujú priamo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Tá zrýchľuje komunikáciu medzi záchrannou službou a nemocnicou, do ktorej je pacient privezený.

„Každá posádka má k dispozícii mobilnú aplikáciu, ktorou dokáže zhodnotiť stav pacienta, dokáže preposlať EKG pacienta a na základe toho je vyhodnotené najbližšie pracovisko, kde je potrebný prevoz. Na tomto pracovisku je k dispozícii odborne špecializovaný lekár, ktorý už online konzultuje stav pacienta. Budeme zároveň pracovať aj na edukácii, aby aj laici vedeli rozpoznať príznaky na sebe, či svojich blízkych a nečakali neraz zbytočne doma,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Čas od privezenia pacienta do nemocnice a podania liečby sa tak výrazne skracuje, čo je mimoriadne dôležité.

„Cieľom je eliminácia tzv. sekundárnych prevozov, teda prevozu z nemocnice, ktorá nemá schopnosť vykonať zákrok, do nemocnice, kde sa takýto výkon realizuje, čím sa skráti dôležitý čas. Počas pilotnej prevádzky 5 mesiacov sme dokázali skrátiť celkové ischemické časové okno z priemeru 231 min. na 181 min., čo zodpovedá najlepším európskym krajinám. Je to výborná správa pre pacientov a vyššia šanca na kvalitnejší život,“ vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker. 
- Reklama -