Ministerstvo obrany: Do operácie SOPHIA odchádza plniť úlohy ďalších desať vojenských policajtov

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Verím, že príslušníci Vojenskej polície nadviažu na prácu svojich predchodcov a potvrdia, že Slovensko jednoznačne patrí k elite z hľadiska plnenia úloh v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu,“ povedal šéf rezortu obrany. Zároveň pripomenul, že zámer pôsobiť v Stredozemnom mori v tzv. boarding teame na lodi pod nemeckým velením sme deklarovali ešte počas neformálneho stretnutia ministrov obrany Európskej únie v Bratislave, počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. “A náš záväzok jednoznačne splníme, pretože na bezpečnosti nám záleží a aktívne sa na jej zabezpečení podieľame,” zdôraznil.
 
Ako doplnil riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát, vojenskí policajti, ktorí budú plniť úlohy v operácii Sophia absolvovali v uplynulých mesiacoch náročný výcvik. “Skladal sa z dvoch častí. Okrem Slovenska prebiehala časť aj v Nemecku, kde sa vo výcvikových centrách pripravovali aj priamo na lodiach tak, aby boli pripravení na všetky situácie,” povedal. 
 
Cieľom operácie EUNAVFORMED Sophia je zastaviť pašovanie ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou. Prvú rotáciu Slovensko vyslalo plniť úlohy v auguste tohto roka. 
 
Minister Gajdoš vo Vlkanovej odovzdal príslušníkom Vojenskej polície aj nové auto pre potreby služobnej kynológie, ktoré nahradí doteraz používané takmer 15-ročné vozidlo.

 

- Reklama -