P. Pellegrini: Cez medzivládne zmluvy by sme mohli ponúknuť softvérové riešenia

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

“Bol by som rád, keby sa to podarilo v prípade dvoch až troch štátov,” priblížil Pellegrini. Krajiny prejavujú záujem o mnohé riešenia, o systém evidencie poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, registre osôb a motorových vozidiel, kontrolórsky systém Najvyššieho kontrolného úradu SR, konkretizoval.

Podľa Pellegriniho sa začína meniť situácia v podnikaní. “Nečakáme len, kedy prídu zahraničné investície, ale slovenské firmy začínajú mať globálny rozmer, zaujímajú sa o zákazky na zahraničných trhoch,” konštatoval. Ako príklad uviedol memorandum medzi slovenskou firmou Mesnac a iránskou spoločnosťou Barez ako východiskový bod na vybudovanie továrne na pneumatiky v Iráne v hodnote viac ako 30 miliónov eur či memorandum medzi slovenskou spoločnosťou Asseco Central Europe a vietnamským hlavným mestom Hanoj na dodávku inteligentného verejného osvetlenia. Jeho hodnota by v horizonte 10 rokov mohla dosiahnuť až 150 miliónov dolárov (125,69 milióna eur).

Slovensko sa môže podľa neho uplatniť na zahraničnom trhu jedinečnosťou a špičkovou kvalitou. V tejto súvislosti spomenul firmu Ga Drilling, ktorá pracuje na plazmovom vŕtaní do značných hĺbok, čo je zaujímavé pre ťažobný priemysel. Podobnú technológiu skúma aj Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach.

O výhľade na rok 2018 povedal, že podnikatelia prejavili záujem o návštevu krajín Južnej Ameriky, kde je potenciál spolupráce. “Možno by sme sa mohli viac sústrediť na štáty ako Kazachstan a Azerbajdžan,” uzavrel Pellegrini.

Viac TU.

Zdroj: TA SR 

- Reklama -