piatok, 26 apríla, 2024
4.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Smer využíva svoje páky na políciu a prokuratúru, aby zamietol kauzu...

OĽANO: Smer využíva svoje páky na políciu a prokuratúru, aby zamietol kauzu CT-čko pod koberec

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Uznesenie o vznesení obvinenia bolo zrušené prokurátorkou Monikou Piknovou z Krajskej prokuratúry v Trenčíne, podľa ktorej nebola preukázaná subjektívna ani objektívna stránka konania obvinených, s čím Suchánek dôrazne nesúhlasí. „Objektívna stránka konania bola naplnená tým, že cena CT-čka, za ktoré hlasovali obvinení členovia správnej rady nemocnice, a ktoré kúpila riaditeľka, bolo nepochybne o 600-tisíc eur drahšie ako prístroj vysúťažený dva roky predtým v roku 2012,“ uviedol A. Suchánek s tým, že znalecké dokazovanie ako aj všeobecne dostupné informácie o cenách porovnateľných prístrojov v danom období potvrdzujú, že išlo o výrazne predražené CT.

Subjektívna stránka konania obvinených podľa Suchánka nesporne vyplýva z písomných dôkazov, ktoré sú vo vyšetrovacom spise. „Ide o zápisnice zo zasadnutí správnej rady v čase, keď bol zrušený nákup CT-čka v roku 2012 a keď sa rokovalo o nákupe CT-čka v roku 2014. Z nich vyplýva, že obvinení členovia správnej rady odmietli nákup CT-čka v roku 2012 z dôvodu, že nemocnica nepotrebuje také výkonné a také drahé CT-čko. Vyhlásili, že do troch mesiacov bude mať nemocnica menej výkonné, ale výrazne lacnejšie CT-čko, dokonca z eurofondov. Nič také sa neudialo,“konštatuje Suchánek s tým, že pri hlasovaní o kúpe CT-čka v roku 2014 hlasovali tí istí obvinení členovia správnej rady za kúpu rovnako výkonného, ale zato o 600 000 eur drahšieho prístroja. „Na túto skutočnosť sme ich upozornili aj pri hlasovaní per rollam, aj na zasadnutí správnej rady. Napriek upozorneniam si obvinení členovia správnej rady nezadovážili žiadne podklady o relevantnosti našej argumentácie a bez problémov odhlasovali nákup predraženého CT-čka,“ povedal poslanec.

Spomínané fakty podľa Alana Suchánka nepochybne preukazujú úmyselné konanie obvinených. „Jednoznačne vedeli, že ide o výrazne drahšie CT s rovnakými parametrami, ako malo CT v roku 2012 a napriek tomu zaň hlasovali. Prokurátorka sa s týmito dôkazmi vôbec nevysporiadala, hoci jednoznačne usvedčujú obvinených členov správnej rady. Spôsob vyšetrovania tejto kauzy zase potvrdzuje a dokazuje, ako Smer ovplyvňuje prácu polície a prokuratúry. Všetci obvinení členovia SR aj riaditeľka nemocnice boli nominanti Smeru. To potvrdzuje, ako Smer chráni svojich nominantov,“ hovorí Suchánek.

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Alan Suchánek tiež upozorňuje na to, že ak by celá táto kauza stála na vode, ako vyplýva z rozhodnutia prokurátorky, vedenie Smeru by potom nemalo dôvod žiadať odstúpenie vtedajšej ministerky zdravotníctva Zvolenskej, podpredsedníčky NR SR Zmajkovičovej a predsedu NR SR Pašku. „Smer jednoducho nemôže pripustiť, aby sa vec dostala pred súdy, ktoré už nie sú v jeho moci. Pred súdmi by obvinení pod hrozbou vysokého trestu povedali, ako to v skutočnosti bolo a to by smerovalo k špičkám Smeru,“ povedal Suchánek, podľa ktorého je práve táto skutočnosť dôvod, prečo bolo potrebné odobrať prípad NAKE v Nitre. „Tento prípad na NAKE v Nitre riešila čestná vyšetrovateľka a čestný prokurátor, ktorí vzniesli obvinenie. Prípad im odobrali a pridelili ho svojim osvedčeným na NAKE v Trenčíne ako aj svojmu prokurátorovi. To sa naučili od Mečiara z prípadu únosu prezidentovho syna. Všetci vieme ako to nakoniec dopadlo,“ vyjadril sa.

Suchánek tvrdí, že na tomto prípade vidí veľkú paralelu s nástenkovým tendrom. „Mám preto nádej, že ľudia na Slovensku budú musieť zobrať osobnú zodpovednosť. Preto, ak štatutár nemocnice v Piešťanoch nebude konať, spolu s pani Kovačovičovou ako členovia správnej rady za zamestnancov nemocnice v Piešťanoch podáme podnet na Generálnu prokuratúru na preskúmanie zákonnosti postupu Krajskej prokuratúry v Trenčíne v rámci mimoprocesných  opravných prostriedkov,“ dodáva Suchánek, ktorý na záver upozornil na medializovanú kauzu poškodenia zdravia mladého muža v Piešťanoch. „Dôležitým faktorom, prečo došlo k poškodeniu zdravia tohto muža bolo to, že v nemocnici nebol v rokoch 2012 – 2017 funkčný CT prístroj. Nominanti Smeru tým ohrozil zdravie pacienta len pre svoj osobný prospech,“ doplnil Alan Suchánek.

 

- Reklama -