Kiska rokoval s Ravaszom o situácii Rómov

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: df)

Zároveň pozval zástupcov úradu splnomocnenca na diskusiu venovanú téme Rómov a ich začleňovaniu do spoločnosti, ktorú hlava štátu organizuje vo štvrtok 25. januára v Prešove. Debata bude prvou v sérii aktivít, ktorými chce hlava štátu upozorniť na dôležitosť riešenia tohto problému.

Prezident ocenil snahu splnomocnenca pri presadzovaní systematických riešení, zameraných na vzdelávanie a výchovu mladej generácie rómskych detí, odstraňovanie nelegálnych osád a prácu na komunitnej úrovni.

Naopak kriticky vníma snahy o represiu voči rómskej menšine bez skutočnej snahy riešiť príčiny problému. Kriminalita v osadách je najmä dôsledkom života v zlých podmienkach, v chudobe, bez vzdelania.

Prezident preto očakáva konštruktívne riešenia zamerané napríklad na to, aby umožnili mladým Rómom získať potrebné vzdelanie a príležitosti, ktoré budú prínosom pre nich aj pre celú krajinu. Zdôraznil, že hoci politici o tejto téme rozprávajú, poctivé ciele, konkrétne záväzky a skutočné riešenia z ich strany chýbajú.

 

- Reklama -