Ministerstvo školstva: Nové nariadenie vlády pomôže menšinovým školám

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Cieľom zmeny Nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 630/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia, je navýšenie mzdového normatívu a normatívu na výchovno-vzdelávací proces v školách, ktoré vychádzajú zo zvýšenej personálnej a prevádzkovej náročnosti vzdelávania žiakov v školách s iným vyučovacím jazykom ako slovenským.

„Zmenou predmetného nariadenia vlády sa podarilo zlepšiť situáciu škôl s vyučovacím jazykom a vyučovaním jazyka národnostnej menšiny. Za kľúčové považujem, aby sa situácia menšinových škôl naďalej postupne zlepšovala a som presvedčený, že k tomu už dnes prispieva aj obnovený Odbor výchovy a vzdelávania národnostných menšín,“ uviedol štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák.

V praxi návrh nariadenia upravuje mzdový normatív a normatív na výchovno-vzdelávací proces na žiaka pre školy s iným vyučovacím jazykom ako slovenským, okrem základnej školy, ktorý je 108 % zodpovedajúceho normatívu; základným školám s iným vyučovacím jazykom ako slovenským, ktorým prislúcha 113 % normatívu; základným školám, v ktorých sa učí jazyk národnostnej menšiny 104 % normatívu a školám v bilingválnom štúdiu, ktoré dostanú 125 % normatívu. Toto nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2018.

 

- Reklama -