SNS: Schválená koncepcia mobilizácie Ozbrojených síl SR

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Zálohy sú dôležitou súčasťou systému mobilizácie pre prípad vojny a vojnového stavu. Vzhľadom na dlhodobú klesajúcu tendenciu tvorby záloh, je nevyhnutné, aby sme mali pripravené obidve alternatívy. Veď napokon v zmysle Ústavy Slovenskej republiky sa obrana našej krajiny týka každého jedného občana,“ povedal minister Peter Gajdoš.

V prvom rade rezort obrany počíta s tvorbou záloh na princípe dobrovoľnosti. V praxi to znamená, že zálohy budú aj naďalej vytvárané občanmi, ktorí skončia služobný pomer profesionálneho vojaka, služobný pomer v ozbrojených zboroch a záchranných zboroch a občanmi, ktorí vykonali základný vojenský výcvik v rámci dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Druhý variant je založený na princípe povinnosti. Reaguje na situáciu, že o štátnu službu profesionálneho vojaka a o dobrovoľnú vojenskú prípravu nebude dostatočný záujem a počet vojakov v zálohe klesne pod hranicu, kedy nebude možné zabezpečiť doplnenie ozbrojených síl vojakmi v zálohe. V tomto prípade bude potrebné rozhodnutím prezidenta na návrh vlády vykonať odvod registrovaných občanov a následne s nimi vykonať povinnú vojenskú prípravu (nejde o obnovenie povinnej vojenskej služby).  A vojakov v zálohe vybraných vojenských odborností  bude na základe nariadenia vlády potrebné povolať na mimoriadne cvičenie. Na Slovensku je v súčasnosti 518.000 vojakov v zálohe a 450.000 registrovaných občanov.

Ministerstvo obrany SR na rokovanie Bezpečnostnej rady a vlády SR predložilo viacero materiálov, ktoré sa týkajú zabezpečenia obrany Slovenskej republiky a bezpečnosti jej občanov. Vychádzajú tak z Programového vyhlásenia vlády SR, ako aj programu Slovenskej národnej strany.

- Reklama -