Prezident v diskusii o Rómoch: Problémy je možné riešiť

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

“Toto by mal byť budíček pre každého, komu záleží na budúcnosti Slovenska. Takmer polovica detí z najchudobnejších rodín zostane medzi najchudobnejšími po celý svoj život. Nerozhoduje talent, ale šťastie, kde sa narodíte. Chudoba, ktorá sa dedí z generácie na generáciu, je zlyhaním vzdelávacieho systému a obžalobou sociálneho štátu na Slovensku.

Z pozície prezidenta sa snažím ukazovať, že riešenia existujú, fungujú a že sú prínosom nielen pre Rómov, ale aj pre ich bezprostredné okolie, pre región, pre celú krajinu.

Dnes som v Prešove zorganizoval diskusiu s odborníkmi na tému začleňovania Rómov do spoločnosti. V najbližších mesiacoch budem naďalej veľa cestovať po Slovensku, vyhľadávať a ukazovať príklady toho, že problémy je možné riešiť.

Viac TU.

Musíme sa spojiť a nesmieme dovoliť nezodpovedným populistom, aby si opäť túto tému ukradli a obmedzili ju na represie, potvrdzovanie predsudkov a vyvolávanie sporov a nenávisti medzi väčšinou a menšinou. Toto sú problémy, ktoré nevyriešime silou, ale trpezlivou prácou v teréne, priamo v komunitách a presadzovaním systémových reforiem najmä v oblasti výchovy a vzdelávania. Riešenie musí byť prioritou a priamou zodpovednosťou politických lídrov.”

- Reklama -