Prezident prijal sľub od slovenských olympionikov a paralympionikov

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Už o pár dní začne najkrajší sviatok športovcov. Už o pár dní sa zapáli olympijský oheň a my všetci doma vás budeme s napätím sledovať.

Mnohé talenty budú mať možnosť ukázať, čo sa v nich skrýva. O pár dní pre niektorých nastane sviatok, ktorý možno bude takým zavŕšením celoživotnej športovej kariéry. Nie každý môže dosiahnuť na medailu. Ale o čo vás prosím, olympionikov aj paralympionikov, nechajte na športovisku svoje srdce. Tak, aj keď nebudete mať športové šťastie, tak celá krajina to ocení a všetci budeme na vás pyšní. 

Máme tu dnes aj paralympionikov. Chcem vzdať veľkú úctu ľuďom, ktorí sa napriek nepriazni životného osudu rozhodli zabojovať a ukázať, že sa to v živote dá. 

Olympijské hry nie sú len sviatkom športu, ale aj sviatkom mieru. Stretnú sa tam pod jednou strechou športovci a nadviažu sa priateľstvá bez ohľadu na to, akú má kto farbu pleti, aké vyznáva náboženstvo. 

Šport spája. Šport ukazuje, aký si želáme svet. Svet jednotný, svet priateľov, svet dobrých vzťahov. 

A som veľmi rád, že olympijské hry sa dejú na mieste, kde verím, že pomôžu utlmiť napätie, ktoré tam vzniká. A som veľmi rád, že osobne budem mať možnosť uvidieť aj športovcov zo Severnej Kórei, ako súťažia.“

- Reklama -