piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS vyzvala ministra dopravy, aby riešil prípad rodiny Latkovcov

SaS vyzvala ministra dopravy, aby riešil prípad rodiny Latkovcov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Ako poznamenal na štvrtkovej tlačovej besede Miroslav Ivan, poslanec NR SR a tímlíder SaS pre dopravu, príslušný stavebný úrad ešte v roku 2014 vyvlastnil dom aj majetok s pozemkom na základe externého znaleckého posudku, s ktorým rodina Latkovcov nesúhlasila a obrátila sa na ministerstvo spravodlivosti. Rezort spravodlivosti uznal, že posudok je zlý. Krajský súd v Bratislave odporučil NDS a Latkovcom dohodu. „Latkovci sa trikrát pokúsili dohodnúť s Národnou diaľničnou spoločnosťou, ktorá s dohodou o mimosúdnom vyrovnaní súhlasila a sama ju aj navrhla. Stalo sa tak v lete 2017, no odvtedy už nekonala,“ uviedol M. Ivan.

Ako povedal Jozef Latka, „my už od leta čakáme na to, kým NDS naplní dohodu, ktorú sama predložila.“

Situácia sa podľa pána Latku zdramatizovala dva dni pred Štedrým dňom, keď rodine prišiel príkaz na vypratanie – a to do Silvestra 2017. „My sme sa vysťahovali, ale nikto neriešil, že doma žije mama s právom dožitia, a tá v dome zostala, lebo nemala kam ísť. Nič náhradné jej neponúkli a vecné bremeno práva jej dožitia z katastra jednoducho vymazali,“ povedal J. Latka a doplnil: „Bojíme sa, že keď mama odíde, prídeme o dom a nikdy sa nedočkáme žiadneho odškodnenia.“

Podľa poslanca Ivana NDS najprv niečo dohodla – teda uznala nároky Latkovcov, potom dohodu nedodržala a teraz spor využíva ako výhovorku na to, že mešká s výstavbou diaľnice. „Národná diaľničná spoločnosť si nemôže robiť obetných baránkov z rodiny, ktorá len nechce prísť o dom. Vyzývam ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka, aby v tomto prípade konal,“ dodal M. Ivan.

 

- Reklama -