Most-Híd: NRSR schválila pozmeňujúci návrh Petra Antala – Počet obecných poslancov sa nezníži

0
Peter Antal poslanec NR SR (Autor: Reprofoto/Facebook: Peter Antal - Primátor Žiaru nad Hronom)

Novelu prinieslo do parlamentu ministerstvo vnútra, šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD) hovorí, že je to v podstate návrh Združenia miest a obcí Slovenska a on ho len sprostredkoval. Zníženie počtu poslancov malo zvýšiť efektivitu obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Rezort argumentoval aj tým, že Slovensko má komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ.

Právna norma rieši aj platy komunálnych poslancov, ktoré dostanú stropy. Odmena poslanca obecného zastupiteľstva sa bude odvíjať od základného mesačného platu starostu obce. Zároveň novela reaguje na situáciu tzv. nefunkčných obcí. Ide o tie, v ktorých sa ani v opakovaných voľbách do orgánov samosprávy nepodarí zvoliť žiadny orgán obce, teda starostu alebo obecné zastupiteľstvo.
Po novom ju bude môcť vláda svojím nariadením pričleniť k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť. Poslanec Mosta-Híd Peter Antal pri tejto veci presadil ďalší pozmeňujúci návrh, podľa ktorého sa bude brať do úvahy aj národnostné zloženie obce, ktorá sa má pričleniť k susediacej obci. “Viaže nás k tomu aj Európska charta regionálnych alebo menšinových jazykov,” poukázal.

Antal presadil aj to, aby obec informovala o konaní miestneho referenda aj ďalšími spôsobmi, nie iba na úradnej tabuli a webovom sídle obce. A tiež, aby hlavný kontrolór musel vykonať kontrolu aj na podnet starostu či primátora a nie iba zastupiteľstva. Má sa to týkať iba vecí, ktoré neznesú odklad.

K novele podali viaceré návrhy aj opoziční poslanci, ktorým ale neprešli. Rovnako ako koaliční kolegovia odmietali zníženie počtu poslancov. Zároveň chceli napríklad upraviť pravidlá miestneho referenda v prípade odčleňovania obce, tiež navrhovali rozšíriť množstvo zverejňovaných informácií o obci, sprísniť zodpovednosť starostu a jeho zástupcu, zaviesť centrálny register nariadení obcí prístupný verejnosti.

- Reklama -