Kiska navštívil Turčianske Teplice: Kúpele vedia mestečku pomôcť

0
Kiska navštívil Turčianske Teplice (Autor: prezident.sk)

„Som veľmi rád, že som v rámci mojich pracovných výjazdov mohol zavítať do kúpeľného mestečka, do Turčianskych Teplíc.

Pri ceste z Martina som si uvedomil, že skutočne máme niektoré cesty, ktoré môžeme smelo nazvať tankodromom. Sú to predovšetkým cesty I. triedy, ktoré každodenne využívajú obyvatelia pri cestách za prácou, za lekárskou starostlivosťou. A skutočne je to hanba.

Dobrou správou je, a pán primátor mi to potvrdil, že rekonštrukcia ciest prebieha. A aspoň v smere do Martina by sa cesta mala trochu priblížiť k štandardom dnešnej doby. Žiaľ, druhá cesta do Banskej Bystrice cez Šturec je v nedohľadne. Hoci sa využíva ako medzinárodný ťah a aj dnes sme stretli po ceste mnoho kamiónov, tak týmto smerom to bude asi dlhodobo veľký problém.

S pánom primátorom sme sa rozprávali o situácii v Turčianskych Tepliciach. Je to malé mestečko, druhý najmenší okres na Slovensku. Nezamestnanosť je nízka, čo som veľmi rád. Okrem veľkých zamestnávateľov sú tu aj ďalšie fabriky a menšie podniky. Súhlasím s pánom primátorom, že práve malé prevádzky, ktoré zamestnávajú 10-20-30 ľudí, tvoria základ stabilného a úspešne sa rozvíjajúceho mestečka.

Dotkli sme sa témy kúpeľov. V malom mestečku, ako je toto, sú kúpele významným zdrojom príjmov, sú dôvodom, prečo tu ľudia prídu. V novo postavenom akvaparku vraj návštevnosť dosahuje aj tisíc ľudí. Samotné kúpele majú kapacitu lôžok skoro dvetisíc ľudí, takže je to veľké množstvo ľudí, ktoré môže mestečku pomôcť.

Na druhej starne je dôležité, aby sa aj tí ľudia, ktorí tu bývajú, necítili dotknutí tým, že je tu veľa návštevníkov, že niet kde zaparkovať, že nemôže prejsť sanitka, že sa nemôžu vyniesť smeti, pretože parkovacích miest je málo. Je ideálnym scenárom,  ak sa medzi kúpeľmi a mestom nachádza duch dobrej, konštruktívnej spolupráce. Teším sa poobede na návštevu kúpeľov.

Pri diskusii so študentmi ma veľmi milo prekvapila otázka, či je rozdiel medzi študentmi z Turčianskych Teplíc a študentmi iných gymnázií, s ktorými sa stretávam. Žiaden rozdiel nie je. Všetci títo mladí ľudia majú chuť dosiahnuť niečo v živote. Majú život pred sebou. A veľmi záleží na nich, ako dokážu šancu, ktorú majú, uchopiť.

Áno, aj výsledky posledných testov ukázali, že sú regióny, kde sme na tom horšie. Kde študenti prepadajú v matematike. Ale na záver je to vždy o tom študentovi ako takom, aby ukázal, že má chuť niečo dosiahnuť, a určite to dosiahne.

Vyzval som ich, aby išli na kvalitné vysoké školy. Aby v žiadnom prípade nešli na vysoké školy, ktoré sú v rebríčkoch nízko. Vždy opakujem, že tretinu vysokých škôl by sme mali zavrieť. Nájsť pravidlá na to, ako tie nekvalitné vysoké školy zavrieť. Pretože školstvo je naša budúcnosť a veľmi záleží od toho, čo sa dnes deti naučia.“

- Reklama -