SNS spravila pre slovenských poľnohospodárov najviac

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„To, že sme na chvoste EÚ je výsledok dlhodobého nezáujmu predchádzajúcich vlád o slovenské poľnohospodárstvo. To, že sa agrorezortu a pánovi predsedovi SNS Andrejovi Dankovi podarilo v koalícii presadiť štátnu pomoc vo výške 30 miliónov eur hovorí jasne. Doteraz najviac pre slovenských poľnohospodárov urobila SNS,“ uviedla vicepremiérka Gabriela Matečná. V štátnej pomoci sektoru sa pritom Slovensko nachádzalo až na 24. mieste z 28 krajín EÚ. V celkových výdavkoch štátu na poľnohospodárstvo v eurách na hektár dokonca až na 25. z 28 štátov.

Snahou agrorezortu pod vedením SNS bolo získať štátnu pomoc pre slovenské poľnohospodárstvo, pretože slovenskí poľnohospodári strácajú na spoločnom európskom trhu konkurencieschopnosť. A to nielen voči poľnohospodárom iných členských krajín, ale aj voči najbližším susedom. V celkových výdavkoch v eurách na hektár na poľnohospodárstvo je z krajín V4 Česká republika na 12. mieste, Maďarsko na 14. mieste a Poľsko ako jediné za priemerom EÚ na 18. mieste. Na konci rebríčka sa za Slovenskom nachádzajú už len Portugalsko, Švédsko a Rumunsko. „Zelenou naftou vo výške 30 miliónov eur podporíme špeciálnu a špecializovanú rastlinnú výrobu a živočíšnu výrobu, ktorá si vyžaduje viac ručnej práce a zvyšuje diverzitu pestovaných plodín. Plodiny ako kukurica, repka, pšenica, či slnečnica nepodporíme. Podporou živočíšnej výroby zároveň zvýšime objem vyprodukovaného hnoja a tým, pomôže udržiavať úrodnosť pôdy“, vysvetlila G. Matečná. Zelená nafta bude realizovaná administratívne nenáročným a efektívnym systémom, ktorý zamedzí špekuláciám.

Slovenská agroministerka v diskusii taktiež uviedla, že Slovensko podporuje iniciatívu eurokomisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej na zaradenie dvojakej kvality potravín medzi nekalé obchodné praktiky. „Slovenskí spotrebitelia, rovnako ako spotrebitelia v ďalších krajinách Európskej únie majú právo na rovnakú kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou. Nadnárodné firmy musia v rámci EÚ dodržiavať deklarovanú kvalitu a nesmú dodávať na trhy niektorých členských krajín výrobky nižšej kvality,“ povedala G. Matečná.

- Reklama -