P. Gajdoš: Slovensko je aktívnym členom NATO, potvrdzujeme to účasťou v súčasných aktivitách Aliancie zameraných na budovanie stability a mieru

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Aj preto ma veľmi teší, že som dnes pred spojencami mohol opäť deklarovať ambíciu Slovenska zvyšovať svoje výdavky na obranu, ktoré by mali v roku 2020 dosiahnuť 1,6 percenta HDP a v roku 2024 až 2 percentá,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň potvrdil, že už v súčasnosti je ambíciou rezortu obrany pohybovať sa na 20-percentnej hranici výdavkov na modernizáciu, ak nie aj vyššie.

V súvislosti s plnením medzinárodných záväzkov, ktoré Slovensku vyplývajú z členstva v NATO, naďalej platí, že príslušníci Ozbrojených síl SR zotrvajú v operácii Resolute Support v Afganistane. Slovenskí špecialisti sú pritom naďalej prítomní aj v Iraku, a to za účelom výcviku a budovania kapacít irackých bezpečnostných síl v oblasti odmínovania, ktoré bude v priebehu februára doplnené o opravu a údržbu vojenskej techniky. „Ďalšou našou aktivitou je vyslanie vojakov do Pobaltia, ktoré je naplánované už na tento rok, pričom tentokrát  budeme pôsobiť v Lotyšsku v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti, a to pod velením Kanady. Dnes sme sa k tejto aktivite s ministrami zainteresovaných spojencov aj osobitne stretli a o spoločnom pôsobení v Lotyšsku diskutovali,“ uviedol minister.

Ministri obrany členských krajín NATO okrem iného počas spoločného rokovania  odsúhlasili adaptáciu veliteľskej štruktúry NATO s cieľom zvýšiť jej flexibilitu a reakcieschopnosť voči krízovým situáciám a bezpečnostným hrozbám, ktorým Aliancia v súčasnosti čelí. 

- Reklama -