štvrtok, 28 marca, 2024
9.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: Dali to na Bžána. Ďalšie predražené právne služby

OĽaNO: Dali to na Bžána. Ďalšie predražené právne služby

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

V histórii podvodov pri verejnom obstarávaní u nás je na „čestnom“ mieste kauza Horné Plachtince. Úplne neznáma čerstvo založená firma urobila verejné obstarávanie na rôzne poradenské služby za stovky miliónov eur. „Až počas obstarávania sa k nemu pripojilo aj ministerstvo vnútra pána Kaliňáka a uzatvorilo zmluvy s viacerými advokátskymi kanceláriami, okrem iného aj so spoločnosťou AKMG z Banskej Bystrice, s predpokladaným limitom 10 miliónov eur,“ poznamenala V. Remišová. „Dnešná ministerka spravodlivosti pani Žitňanská vtedy o obstarávaní povedala, že „bolo absolútne zavádzajúce … a boli porušené všetky princípy verejného obstarávania“. Po dlhom otáľaní minister Kaliňák zmluvu zrušil, ale v novom verejnom obstarávaní si vybral tú istú firmu a ministerstvo s ňou uzavrelo rámcovú zmluvu na 40 miliónov eur. Túto rámcovú zmluvu využívajú rôzne ministerstvá a uzatvárajú si realizačné zmluvy.“

Ministerstvo dopravy uzatvorilo s kanceláriou AKMG zmluvy spolu na 6,8 milióna eur. Tieto zmluvy preveroval Najvyšší kontrolný úrad a koncom roka 2017 zistil, že externej advokátskej kancelárii zaplatilo ministerstvo za dva roky viac než dvojnásobok nákladov na platy celého právneho odboru ministerstva. „Náklady na právne služby na ministerstve dopravy sa od roku 2013 zvýšili o takmer 1 783 %. Státisíce eur zaplatili advokátskej kancelárii za analýzy, ktoré NKÚ v protokole priamo spochybňuje – napríklad právnu analýzu, ktorá len potvrdzovala už predtým prijatý balíček opatrení v osobnej železničnej doprave,“doplnila Remišová.

Čo je však najhoršie, rovnako ako v kauze Bžán, aj tu majú advokáti okrem sadzby 140 eur na hodinu, aj nárok na podielovú odmenu z hodnoty sporu. Ale kým odmena u Bžána bola 11 %, v rámcovej zmluve je odmena 20 % z hodnoty sporu. „A pri ministerstve dopravy vôbec nejde o malé sumy. Doteraz šlo spory v hodnote takmer 15 miliónov eur, no 3 dni pred Vianocami ministerstvo pridalo ďalšie dlhoročné spory v hodnote takmer 43 miliónov eur. Spolu ide o spory v hodnote 58 miliónov eur a hovoríme teda o odmene pre advokáta vo výške niekoľkých miliónov eur,“ zdôraznila Veronika Remišová. „Tieto čísla vychádzajú z výšky odmeny podľa rámcovej zmluvy, ministerstvo dopravy totiž v rozpore so zákonom nezverejnilo prílohy k zmluve napriek tomu, že ich na to vyzýval aj Najvyšší kontrolný úrad a podľa zákona je takáto zmluva neplatná.“

Ešte zaujímavejšia je skutočnosť, že pred týždňom, v pondelok, 15.1.2018, bol k tej istej zmluve uzatvorený ďalší dodatok, ktorým ministerstvo zvýšili finančný limit z pôvodných 1,7 milióna eur bez DPH na sumu 2,6 milióna. Napriek upozorneniam a odporúčaniam NKÚ dodatkom pred Vianocami zverili firme množstvo ďalšej agendy, ale zároveň o milión eur navýšili finančný limit, čím spoločnosti umožňujú ešte vyššie príjmy zo štátnych peňazí. „Takéto konanie pokladám za škandalózne, nezodpovedné a veľmi pochybné z hľadiska transparentnosti ale predovšetkým hospodárneho využívania peňazí štátu,“ tvrdí poslanec Gábor Grendel.

 

Aj preto poslanci za hnutie OĽANO vyzývajú ministra dopravy, aby:

1) Informoval občanov, aká je maximálna výška odmeny pre advokáta uvedenom spore.

2) Zdôvodnil kroky ministerstva, hlavne to, prečo ministerstvo v rozpore s odporúčaniami NKÚ na túto agendu nevyužilo svoje vlastné kapacity a  prečo bola agenda navýšená práve teraz a v takom objeme, rovnako ako výška finančných prostriedkov pred pár dňami.

3) Informoval, akým spôsobom Ministerstvo reflektuje na zistenia NKÚ a aké opatrenia prijalo.

Ministerka Žitňanská sľúbila, že predstaví pravidlá na využívanie právnych služieb. „Doteraz tak neurobila a ministri z jej vlastnej strany situáciu zneužívajú. Žiadame ministerku, aby tomu zamedzila, predstavila opatrenia tak, aby sa prípad Bžán už neopakoval,“ doplnil G. Grendel.

Linky na zmluvy:
Ministerstvo dopravy uzatvorilo s AKMG zmluvu na právne služby v novembri 2014 na 2 100 000 EUR.

V decembri 2017 tri dni pred Vianocami k spomenutej zmluve bol uzatvorený dodatok, ktorý dopĺňa sporovú agendu zverenú AKMG, ktorá bola doteraz tvorená spormi v hodnote  14 892 257,9 EUR o ďalšiu agendu v celkovej hodnote 42 868 191, 94 EUR.

15.1.2018 bol k tej istej zmluve uzatvorený ďalší dodatok, ktorým zvýšili finančný limit z pôvodných 1 750 000 EUR bez DPH na sumu 2 625 000 EUR, teda ešte o jeden milión eur navyše.

Protokol, kde NKÚ kritizuje využívanie právnych služieb v rezorte, nájdete tu.

- Reklama -