sobota, 27 apríla, 2024
19.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OBYČAJNÍ ĽUDIA majú nové posily pre zdravotníctvo, kultúru a školstvo

OBYČAJNÍ ĽUDIA majú nové posily pre zdravotníctvo, kultúru a školstvo

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Táto udalosť pripomína dva základné piliere a myšlienky nášho hnutia. Dlhodobo presadzujeme, aby každý vykonával iba jeden mandát, preto sa naši župani Erika Jurinová a Jozef Viskupič vzdali poslaneckých mandátov. Praxou v OĽANO je aj to, že na prvých miestach kandidátky dávame priestor novej krvi, hlavne ľuďom z praxe,“ uviedol predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič s tým, že zo sedemnástich poslancov klubu OĽANO je šesť žien, čo predstavuje najväčší pomer žien oproti mužom spomedzi všetkých poslaneckých klubov NR SR. „Od dnes má konečne 40-tisíc zdravotných sestier zastúpenie v parlamente. Elena Červeňáková bude ich priamym hlasom a výrazne posilní náš zdravotnícky tím,“ doplnil Matovič.

Zdravotná sestra s 39-ročnou praxou Elena Červeňáková, ktorá je zároveň prezidentkou Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek v Košiciach, sa chce v parlamente venovať najmä problematike zdravotníctva. „Potrebujeme zmenu systému v poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá zlepší spoločenské postavenie sestier a zdravotníckych pracovníkov. Iba tak zabezpečíme kvalitnú a bezpečnú starostlivosť pre našich pacientov,“ uviedla Červeňáková a pokračovala: „Za pomoci poslaneckého klubu OĽANO, ktorý dal na svojej kandidátke priestor zdravotným sestrám, chcem prinášať premyslené a efektívne riešenia a reálne pomôcť k zlepšeniu situácie v zdravotníctve. Som si vedomá, že prichádzam v polčase volebného obdobia, no nie je to pre mňa poľahčujúcim argumentom. Chcem zodpovedne a s pokorou pristúpiť k tejto práci, spoluvytvárať zákony, ktoré budú platiť pre nás všetkých,“ doplnila Elena Červeňáková.

Spokojnosť s posilnením zdravotníckeho tímu prejavil aj Tieňový minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Nedostatok zdravotných sestier je jeden z najväčších problémov v zdravotníctve. Kvôli tomu sa predlžujú čakacie lehoty na vyšetrenie u lekára či na operácie. Vek tretiny sestier na Slovensku je nad 50 rokov, mnohé z nich sú už v dôchodkovom veku,“ povedal Marek Krajčí s tým, že Elena Červeňáková bude pomáhať pri zdravotníckej reforme, ktorú hnutie pripravuje.

Podľa Veroniky Remišovej zdravotníctvo a školstvo patria medzi hlavné priority hnutia OĽANO. „Tieto oblasti v našom štáte nefungujú, pretože vláda ich dlhodobo zanedbáva. OĽANO sa na ne sústredí a preto som veľmi rada, že Natália Milanová posilní naše rady. Je vyštudovaná pedagogička a má skúsenosti s tvorbou učebných materiálov,“ vyjadrila sa Remišová s tým, že Milanová sa bude okrem školstva venovať aj oblasti kultúry.

Natália Milanová niekoľko rokov pracovala pre poslanecký klub OĽANO, politické prostredie je preto pre ňu známe. „Uvedomujem si zodpovednosť a úctu, ktorá postu poslanca náleží a verím, že nesklamem nikoho, kto mi vo voľbách dal svoju dôveru,“ uviedla vyštudovaná učiteľka slovenského jazyka a dejepisu Milanová, ktorá bude pôsobiť vo Výbore NR SR pre kultúru a médiá a angažovať sa chce aj v otázkach školstva. „Kultúra a vzdelanosť sú pre mňa spojené nádoby. Dnes sú celkom vedome odsúvané na vedľajšiu koľaj. Chcem sa zamerať na lepšiu podporu obnovy kultúrnych pamiatok, ktoré nám v mnohých prípadoch trestuhodne chátrajú a doslova padajú na hlavu. Na stole máme aktuálne problematiku RTVS. Slovensko potrebuje skutočnú verejnoprávnu televíziu a nie akýsi štátny moloch, v ktorom majú zásadné slovo politici,“ vyjadrila sa N. Milanová s tým, že spolu s kolegami v OĽANO a odborníkmi na danú problematiku chce podobne rozobrať stiahnutý návrh ministra Maďariča, ktorý by mohol stáť na začiatku debaty, ako zabezpečiť nezávislosť RTVS.

- Reklama -