Predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová sa zúčastnila na pracovných raňajkách s členmi Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory

0

V posledných týždňoch došlo k významným legislatívnym zmenám, ktoré budú mať zásadné dopady na podnikateľské prostredie. Najviac im vyčíta netransparentnosť, nedôstojný proces schvaľovania v Národnej rade SR a s tým súvisiacu absenciu odbornej diskusie. Podľa Richarda Sulíka je základnou filozofiou strany SaS presvedčenie, že ak sa bude dariť podnikateľom, bude sa dariť celému Slovensku. Preto je nevyhnutné neustále cielene zlepšovať podnikateľské prostredie. S tým súvisí mimoriadne intenzívne diskutovaná téma 13. a 14. platu. Jana Kiššová sa v tejto súvislosti okrem iného obáva, že takéto opatrenie môže spôsobiť po skončení času konjunktúry slovenskej ekonomiky závažný problém.

Prítomní podnikatelia sa v diskusii venovali aj otázkam nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, možnostiam pritiahnutia Slovákov späť na Slovensko, oblastiam, kde sa nachádza potenciál vlastnej pracovnej sily, resp. za akých okolností otvoriť pracovný trh občanom z tretích krajín. S touto témou úzko súvisí otázka školstva a vzdelávania. Za posledné desaťročia došlo podľa Richarda Sulíka k značnému zanedbaniu stredného školstva. Viacerí podnikatelia upozornili, že dnes je veľmi ťažké nájsť a motivovať mladých ľudí na remeselné a iné profesijné činnosti a systém duálneho vzdelávania má tiež svoje rezervy, ktoré by bolo potrebné odstrániť.

Diskutujúci sa ďalej dotkli témy investičných stimulov, ktoré nie sú podľa Jany Kiššovej správne zacielené. Prichádzajú do území, kde už takmer nie je k dispozícii žiadna pracovná sila, čo podľa nej spôsobuje vážne deformácie na pracovnom trhu. Taktiež spochybnila opatrenia vlády SR smerujúce k podpore sťahovania sa ľudí za prácou, pretože by mal platiť opak – práca má prichádzať za ľuďmi, nie ľudia dochádzať za prácou. Podľa Jany Kiššovej je potrebné zlacniť zamestnávanie ľudí, ktoré je v súčasnosti príliš drahé a preto sa peniaze často nedostanú k samotným zamestnancom. Richard Sulík zdôraznil, že jednoznačným riešením množstva problémov je systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia a hľadanie dlhodobej perspektívy a riešení.

Predmetom diskusií boli aj ďalšie témy, ako nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR), ktoré zavádza o.i. drakonické pokuty a podľa Richarda Sulíka robí z občanov udavačov. Ďalej sa venovali otázke daní, odvodovej politike či exekučnej amnestii. Na záver Jana Kiššová a Richard Sulík opakovane prítomných vyzvali, aby posielali všetky námety a tipy na tie legislatívne úpravy, ktoré momentálne komplikujú podnikateľom ich činnosť a ktoré zakomponujú do Agendy 2020.

- Reklama -