KDH: Zbabrané Počiatkové diaľničné známky nás okrádajú o nezaplatené pokuty zahraničných vodičov

0
KDH (Autor: KDH)

Ako na tlačovej besede uviedol podpredseda KDH Pavol Zajac, deje sa to preto, že tender na elektronické diaľničné známky bol zbabraný a plnú zodpovednosť za to nesie bývalý minister dopravy Ján Počiatek a strana Smer. „Tento systém u nás funguje už dva roky a minimálne dva roky sa pripravoval. Ministerstvo dopravy vtedy nevedelo, že po slovenských diaľniciach budú jazdiť aj zahraniční vodiči“ pýta sa Zajac.

Podľa europoslanca a člena predsedníctva KDH Ivana Štefanca sa vláda len vyhovára na európsku legislatívu. „Sme jedinou krajinou Európskej únie, kde vláda diskriminuje vlastných občanov. Nestačí sa len vyhovárať na európsku legislatívu, ktorú riešime. Vlada ma všetky nástroje na vymáhanie týchto pokút už dnes. Nerozumiem prečo už tri roky nekoná a zobudila sa až po našom upozornení“ dodal Štefanec.

„Vyzývame ministerstvo vnútra, aby okamžite a bez toho, aby sa vyhovárali na Brusel a legislatívu začali robiť oveľa viac kontrol priamo na diaľniciach, na odpočívadlách, na zjazdoch z diaľnic. Aby aj zahraniční vodiči vedeli, že po slovenských diaľniciach sa nesmie jazdiť bez zaplatenia. Tak, ako to robia v Rakúsku. V Rakúsku si skoro nikto nedovolí isť po diaľnici bez toho, aby si kúpil diaľničnú známku“ doplnil Pavol Zajac.

Kresťanskí demokrati tiež vyzvali ministra dopravy, aby zverejnil počet zahraničných vodičov jazdiacich na našich diaľniciach bez platnej diaľničnej známky. „Ak minister dopravy vie pomenovať, že za minulý rok bolo udelených  25 000 pokút slovenským vodičom, ktorí nemali platnú diaľničnú známku, tak nech zverejni aj informáciu o tom, koľko bolo týchto priestupkov od zahraničných vodičov“ uzavrel Zajac.

- Reklama -