štvrtok, 28 marca, 2024
16.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽaNO: Ficov sociálny štát vychováva profesionálnych poberateľov dávok. OĽANO predstavuje riešenie

OĽaNO: Ficov sociálny štát vychováva profesionálnych poberateľov dávok. OĽANO predstavuje riešenie

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič uviedol, že v osadách sa ročne narodí približne 5000 detí, čo za desať rokov vlád Roberta Fica predstavuje až 50-tisíc detí. „Drvivá väčšina z týchto detí sa nikdy nedostane do škôlky a sú vychovávané v osadách. Nečudujme sa, že deti, ktoré vychováva blato majú v škole dramaticky horšie výsledky než deti, ktoré vychováva učiteľka v materskej škole,“ uviedol Matovič s tým, že práve deťom z osád by mal štát podať pomocnú ruku, aby z nich nevyrástli len poberatelia sociálnych dávok. Namiesto toho však podľa neho štát robí pravý opak. „Náš sociálny štát pod vedením Roberta Fica radšej tieto deti nechá vyrastať v blate. Následne ich pošleme do špeciálnej školy, kde nás počas desiatich rokov stoja dvakrát viac ako v normálnej základnej škole. A nakoniec nezískajú ani len výučný list a až do smrti im budeme vyplácať sociálne dávky,“ povedal predseda obyčajných.

„Ak chceme naozaj riešiť rómsky problém, naozaj bojovať proti extrémizmu, musíme tieto deti poslať povinne do škôlky a podchytiť ich výchovu od začiatku. Bude to lepšie pre všetkých – pre samotné deti, pre ich rodičov i pre Slovensko. Nežiadame pre tieto deti nič naviac, len to isté, ako majú biele deti. Ak jedných vychováva blato a druhých učitelky v škôlke, ten obrovský rozdiel sa niekde musí zákonite prejaviť,“ dodal Igor Matovič.

Podľa experta hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) na rómsku problematiku Petra Polláka rómska problematika stagnuje a sociálny štát pod vedením Smeru vychováva profesionálnych poberateľov dávok. „Narodiť sa v osade veľmi často znamená nedostať sa k dostatočnému vzdelávaniu. Byť bez vzdelania znamená byť bez práce. Preto navrhujeme zaviesť povinnú škôlku pre deti od troch rokov zo sociálne znevýhodneného prostredia,“ uviedol bývalý poslanec NR SR za OĽANO Peter Pollák.

Podľa Polláka má tento návrh zákona pomôcť najmä deťom z rómskych osád, ktoré väčšinou nie sú dostatočne pripravené na základnú školu a nestíhajú za svojimi rovesníkmi. „Ak zanedbáme ich vzdelávanie, stanú sa z nich profesionálni poberatelia sociálnych dávok. Štát to napokon bude stáť omnoho viac peňazí ako investícia do vzdelávania v skoršom veku. Tieto deti musia dostať šancu, netreba sa spoliehať len na rozhodnutia rodičov, ktoré sú častokrát nezodpovedné,“ upozornil P. Pollák, ktorý ešte ako Splnomocnenec vlády pre rómske komunity zapojil viac ako 3 000 rómskych detí do predškolského vzdelávania a postavil 28 materských škôl.

„V osadách máme obrovské množstvo ľudí bez vzdelania, odkázaných na pomoc štátu. Faktom je, že osadách máme drvivú väčšinu rómskych detí, ktorým sa na základných školách nedarí len kvôli tomu, že prišli do základnej školy nepripravené, nepoznali jazyk – chýbala im škôlka,“ dodal Peter Pollák.

- Reklama -