MŽP: Zelený vzdelávací fond podporí 28 projektov, záujem bol obrovský

0
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) (Autor: TASR)

Zelený vzdelávací fond podporí 28 projektov v celkovej sume 155-tisíc eur, ktoré pochádzajú od envirorezortu a od súkromných darcov. Novinárov dnes o tom informoval minister životného prostredia László Sólymos. „Environmentálna výchova, osveta a vzdelávanie sú na Slovensku veľmi žiadaným produktom,“ vyhlásil. Svedčí o tom podľa ministra aj veľká odozva mimovládnych organizácií a združení na výzvu na predkladanie žiadostí o podporu zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Prihlásilo sa 44 projektov, odborná komisia tvorená zo zástupcov envirorezortu, donorov a neziskových organizácií z nich vybrala 28, z ktorých má 17 regionálny a 11 celoslovenský charakter. “Projekty boli naozaj výborné a kvalitné, preto sme sa počas hodnotenia rozhodli zo zdrojov ministerstva navýšiť rozpočet o ďalších 25-tisíc eur,“ uviedol Sólymos s tým, že envirorezort tak prispel do fondu sumou 65-tisíc eur, zvyšok venovali darcovia. Minister preto označil fond za jedinečné spojenie súkromného, štátneho a neziskového sektora. Dodal, že prebiehajú rokovania s ďalšími partnermi o podpore v rámci plánovanej druhej výzvy na predkladanie projektov.

Podporu získali napríklad projekty zamerané na recykláciu elektroodpadu, budovanie výukových záhrad v areáloch základných a materských škôl, vzdelávanie o vtáctve aj o včelách, či projekty so zameraním na odpadovú ekonomiku a ekoinovácie v stavebníctve. Maximálna výška podpory je päťtisíc eur na projekty s regionálnym dosahom a desaťtisíc eur na projekty s celoslovenským dosahom, spolufinancovanie je vo výške päť percent. Projekty sa musia uskutočniť do apríla 2019. „Podporujeme najmä malé neziskovky, pre ktoré by mohlo byť problémom zapojiť sa do veľkých výziev zo štrukturálnych fondov EÚ, prípadne z Envirofondu. Našou ambíciou bolo pokryť potreby celého územia Slovenska,“ doplnil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla. Výzvy na podávanie žiadostí by chcel envirorezort zverejňovať dvakrát ročne, čo však závisí od výšky darovaných financií.

Zelený vzdelávací fond bol zriadený pri Slovenskej agentúre životného prostredia na základe rozhodnutia ministra životného prostredia ako nástroj na financovanie environmentálnych vzdelávacích aktivít na Slovensku. Fond prepája štátny, súkromný a neziskový sektor. Oprávnenými žiadateľmi o podporu z fondu sú mimovládne organizácie, občianske združenia a nadácie, ktoré majú v predmete svojej činnosti environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvete.

- Reklama -