Prezident vystúpil s príhovorom na konferencii o Európskej únii

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Dnes sme tu preto, aby sme hovorili o význame Európskej únie pre našu krajinu a pre našich občanov. Aby sme diskutovali o tom, čo nám členstvo prináša a prečo sme my — traja najvyšší ústavní činitelia —, ale nielen my, presvedčení o tom, že členstvo v Európskej únii nemá pre Slovensko alternatívu. 

V októbri minulého roku sme s pánom predsedom Národnej rady a s pánom premiérom podpísali spoločnú deklaráciu. Jednoznačne sme v nej potvrdili, že  strategickým záujmom Slovenskej republiky je pokračovať v proeurópskej a proatlantickej orientácii. Zhodli sme sa, že členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii je základom našej bezpečnosti, stability a prosperity. Je v súlade s našimi základnými hodnotami. Zaviazali sme sa, že budeme o prioritách našej krajiny hovoriť zodpovedne a jedným jazykom doma aj v zahraničí. Potvrdili sme, že Slovensko  má prispievať k stabilite a jednote Európskej únie a chce byť súčasťou ďalšej integrácie. 
 
Členstvo v Európskej únii má na Slovensku aj po 14 rokoch stabilne podporu veľkej väčšiny našich občanov — jeden z posledných prieskumov hovorí skoro o 70 percentách. Prečo je teda potrebné o únii hovoriť viac? Pretože aj v slovenskej politike sa ozývajú hlasy, ktoré naše členstvo v Únii priamo alebo nepriamo spochybňujú. Pretože aj do našej verejnej diskusie sa zapája cielená propaganda, ktorá podporuje nacionalistické a extrémistické politické prúdy a pomáha im zosilňovať vplyv na verejnú mienku. Nemôžeme to podceňovať. Súčasnú podporu občanov nemôžeme brať za samozrejmosť. Je povinnosťou všetkých zodpovedných predstaviteľov tohto štátu v jej prospech aktívne, zodpovedne a vytrvalo pôsobiť.       

Pozrime sa ako vyzerá dnešný svet a ako sa žije v mnohých jeho častiach. Hlad, utrpenie, vojny. Prenasledovanie za vyjadrenie názoru, politické presvedčenie či náboženskú vieru nie sú pre veľa ľudí vo svete ničím výnimočné. My žijeme v najprosperujúcejšej a najbezpečnejšej časti sveta. Slovensko je dnes moderná, demokratická a slobodná krajina. Dobrovoľne sme sa rozhodli byť súčasťou úžasného projektu európskej spolupráce, ktorý priniesol na európsky kontinent mier a prosperitu. To je miesto kam patríme. To je budúcnosť, ktorú chceme zaistiť pre našich občanov. Preto musíme byť schopní a ochotní trvať na našich hodnotách, verejne ich obhajovať a posilňovať význam a zmysel politických deklarácii  reálnymi skutkami.  
 
Slovensku sa darí. Ekonomicky rastieme, máme historicky najnižšiu nezamestnanosť, sme krajinou atraktívnou pre zahraničných investorov. Naši študenti môžu študovať v zahraničí, my všetci voľne cestovať a pracovať, používame rovnakú menu ako väčšina krajín EÚ. Užívame si výhody, o ktorých sme v minulosti ani len nesnívali. 

Naše úsilie o lepší život by sa za 25 rokov existencie demokratického Slovenska nestretlo s takýmto úspechom, keby sme neboli členom Európskej únie. A aj napriek tomu o EÚ zaznie len málo dobrého. Namiesto toho počúvame často o zlom Bruseli, aj o tom, ako nám berie našu suverenitu. Že strácame to naše, slovenské. A pritom presne opak je pravdou.  

Vďaka vstupu do EÚ sme totiž ako štát silnejší, sebavedomejší a rešpektovanejší. Tí skôr narodení dokážu porovnať, aká bolo naša povesť, keď sme sa v roku 1993 rozdelili. Mnohí pochybovali, či vôbec ako štát prežijeme. A partneri zo zahraničia na nás pozerali ako na málo životaschopných. Dnes je Slovenská republika vyspelý a sebavedomý štát. A to aj preto, lebo keď sa rozhoduje o dôležitých veciach, sedí Slovensko za jedným stolom s Nemeckom, Francúzskom, Holandskom, Fínskom a ďalšími krajinami a je neoddeliteľnou súčasťou týchto rozhodnutí. 
 
Sám zažívam, keď cestujem mimo Európsku úniu, alebo prijímam zahraničné delegácie, akú váhu má dnes Slovensko vo svete. Pretože my už nehovoríme len za našu krajinu, ale aj ako člen Európskej únie. Máme dôvody byť sebavedomí a dokážeme lepšie presadiť naše záujmy.    
  
Keď sa stretávam s kolegami z východnej Európy či z Balkánu, sme dnes my tí, ktorých žiadajú o radu a našu pomoc. Tak, ako sme to kedysi robili my. A často sa pýtajú, ako sa nám za takú krátku dobu podarilo stať sa tak úspešnou krajinou. V ich očiach má členstvo v Európskej únii obrovskú a nezastupiteľnú váhu aj hodnotu.       
 
Mám doma deti vo veku, kedy nezažili časy, ktoré si my starší pamätáme. Dnešné výhody berú ako samozrejmosť. A ja som za to vďačný, že môžu žiť v takýchto časoch. Ale práve mladí ľudia sú aj najzraniteľnejší. Osobitne, keď počúvajú, že by nám bolo lepšie, keby sme súčasťou únie neboli. Alebo, že je to pre nás len ekonomický projekt, z ktorého by sme si mali zobrať len to výhodné, čo sa nám páči a ostatného sa vzdať. Aj preto treba stále pripomínať, že EÚ vznikla ako projekt mieru. Aby na európskom kontinente spory, konflikty a vojny nahradila spolupráca. A že jediné boje, ktoré chceme zvádzať, sú za rokovacím stolom.

Dôležité je pripomínať aj to, že niet na svete problému, s ktorým by sme si spolu s ostatnými krajinami v Európskej únii nevedeli spoločne poradiť. A že skutočne veľké výzvy, ktorým dnes čelíme ako klimatické zmeny, migrácia, či hospodársky rozvoj a mnohé ďalšie dnes žiadna krajina Európskej únie nevyrieši sama. A to si uvedomujú aj omnoho silnejšie a väčšie štáty v Európe ako je Slovensko. Spolu sme silní a dokážeme to.      
  
Žiaľ, namiesto takýchto posolstiev počúvame množstvo pokrivených informácií, lží a poloprávd. Počúvame o diktáte Bruselu a pochybujeme o sile nášho rozvoja v rámci EÚ.  Propaganda útočí na naše vlastné slabosti, snaží sa zosilňovať naše predsudky, naše neistoty, či nedostatky. Ale aj nevyrovnanie sa s vlastnou minulosťou. Často jej v tom sami pomáhame. Tým, že z našich zlyhaní, z nedostatočného napĺňania očakávaní našich občanov obviňujeme Brusel. Aj tým, že doma hovoríme jedno a za hranicami druhé. Alebo tým, že sami informácie krivíme v honbe za lacným ziskom volebných hlasov. 
 
Nedávno som vystúpil v Európskom parlamente. Hovoril som o príbehu úspešného, hrdého a sebavedomého Slovenska. O tom, akú dlhú cestu sme prešli od roku 1989, aby som pred európskymi poslancami mohol stáť ako prezident slobodnej, demokratickej a stabilnej členskej krajiny. Som presvedčený, že úspech Slovenskej republiky je príbehom úspešnej európskej integrácie. A že bez Európskej únie by Slovensko dnes nebolo tým, čím je. Majme prosím toto vždy na pamäti. Pretože pre Slovensko je Európska únia obrovskou príležitosťou, našim prirodzeným životným priestorom a našim životným záujmom.  Budujme úspešné Slovensko ako súčasť modernej Európy a budujme úspešnú Európu, v ktorej má Slovensko svoje jasné a jedinečné miesto.   

Ďakujem za pozornosť a ďakujem všetkým organizátorom tohto podujatia.“

- Reklama -