Minister Gajdoš podáva trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy vo veci vrtuľníkov Mi-17

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

“Opäť raz bolo hrubo poškodené meno ozbrojených síl a rezortu obrany. Všetko má svoje hranice, aj politický boj,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii.

Zdôraznil, že ako minister obrany má vážny problém s tým, ak niekto dookola zavádza verejnosť a poškodzuje dobré meno ozbrojených síl a nezastaví sa ani pred spochybňovaním zabezpečenia obranyschopnosti krajiny. “Niekto si až príliš zvykol na to, že do mediálneho priestoru stačí podsunúť akúkoľvek návnadu, klamlivú informáciu, polopravdu a sú médiá, ktoré rady spochybnia všetko, čo sa týka fungovania ozbrojených síl, pretože majú krvavé oči na vojakov a Slovenskú národnú stranu. No opakujem, aj politický boj musí mať svoje hranice a ja odmietam hazardovať s obranou tohto štátu,” povedal šéf rezortu obrany.

Minister Gajdoš zdôraznil, že plnenie úloh pátrania a záchrany bolo aj počas obdobia, kedy nemohol vrtuľník vyčlenený pre potreby Leteckej pátracej a záchrannej služby lietať, zabezpečené. V prípade leteckej nehody by úlohy plnili vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Navyše vzdušné sily mali v pohotovosti aj pozemné pátracie a záchranné skupiny letísk a v prevádzke boli pre potreby vyhľadávania aj vrtuľníky Black Hawk. Obrana Slovenskej republiky bola a je za súčasného ministra obrany za Slovenskú národnú stranu zabezpečená vždy 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Šéf rezortu zdôraznil, že každá závažná informácia, musí byť predmetom riadneho šetrenia a nie vytváraním chaosu, klamstiev a zbierania politických bodov. “Ak sa v súvislosti s ozbrojenými silami objavia skutočnosti, ktoré treba preveriť, vždy to urobíme, pretože je to naša povinnosť v záujme bezpečnosti, ktorá je pre nás prvoradá,” zdôraznil minister a vyzval všetkých, že ak niekto disponuje informácie o tom, že je z nejakého dôvodu ohrozená obranyschopnosť krajiny, je povinný oznámiť to orgánom činným v trestnom konaní. “A môžete sa skontaktovať aj priamo so mnou, ubezpečujem všetkých, že žiadny podnet nezostane bez odozvy a dám ho preveriť,” dodal.

Ako ďalej uviedol, na to aby bolo možné robiť závery treba, aby skutočnosti boli aj potvrdené a neboli to len dohady a poplašné správy. A to všetko má v armáde svoje postupy, vrátane režimu utajenia a nie je možné hovoriť o detailoch kontroly už teraz. Tak, ako to rezort urobil v prípade muničných skladov, bude verejnosť informovať vtedy, keď bude mať výsledky, či sa preukážu nezrovnalosti v súvislosti so zabezpečením agregátov v rokoch 2006 – 2015.

Generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko vysvetlil, že Odbor štátnej správy vo vojenskom letectve je jediný orgán, ktorý plní úlohy s posudzovaním letovej spôsobilosti vojenských lietadiel. „V prípade akéhokoľvek náznaku pochybenia v príprave, servise a prevádzke lietadiel, je povinný zastaviť prevádzku a preveriť všetky skutočnosti. Pretože platí, že bezpečnosť je na 1. mieste,“ povedal.

- Reklama -