sobota, 27 apríla, 2024
6.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Slovensko príde o milióny eur z eurofondov

SaS: Slovensko príde o milióny eur z eurofondov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Od roka 2014 do konca tohto roka má Slovenská republika vyčerpať 3,8 miliardy eur. Doteraz sme vyčerpali len 1,3 miliardy eur. Tento rok je rokom strednodobého hodnotenia, tzv. výkonnostného rámca. Výkonnostný rámec treba čerpať na 2 miliardy eur. Ak to Slovensko nesplní, nebude pre nás uvoľnená výkonnostná rezerva 796 miliónov eur,“ upozornil expert SaS na eurofondy Ján Rudolf, podľa ktorého nie je technicky možné vyčerpať takúto sumu do konca roka 2018.

Richard Sulík pripomenul, že napríklad pri eurofondovom škandále v školstve prepadlo viac ako 20 miliónov eur. „Vďaka neschopnosti vlády Roberta Fica prichádzame o eurofondy,“ vyhlásil R. Sulík.

Riešenia SaS

– zlúčiť všetky autority, ktoré rozhodujú o čerpaní eurofondov do jednej inštitúcie, napríklad do Národnej agentúry pre eurofondy;
– nastaviť jednotné a zjednodušené pravidlá;
– urobiť eurofondy nárokovateľné, transparentné a odborne riešené;
– vyvodzovať zodpovednosť za zlyhania;
– začať diskutovať doma aj v Bruseli o ďalšom programovom období 2021 – 2027;
– starostovia, primátori aj podnikatelia nám môžu napísať svoje skúsenosti s eurofondmi (s prípadnou korupciou či vydieraním) na eurofondy@sas.sk, aby sme mohli ešte lepšie poznať realitu, zbierali podnety a v budúcnosti sa mohli týchto chýb vyvarovať a riešiť ich.

 

- Reklama -