piatok, 29 marca, 2024
14.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Obnovu dôvery sa nedá kúpiť za milión

SaS: Obnovu dôvery sa nedá kúpiť za milión

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Chceme veriť, že minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik cítia, že dnes je tá pravá chvíľa na prenechanie svojich funkcií ľuďom s čistým štítom,“ tvrdí SaS.

Miliónový stimul od vlády by mohol byť podľa SaS teoreticky účinný iba za vysokej dôvery občanov v Policajný zbor a prokuratúru. „Nikto predsa neodovzdá dôležité informácie o vrahoch orgánom, z ktorých unikajú informácie všetkými smermi a ktorých vysokí funkcionári sú zapletení v rôznych kauzách s kriminálnym pozadím alebo sa podieľali na ochrane podozrivých osôb pred spravodlivosťou. Všetkými týmito neduhmi policajný zbor, ako aj prokurátora, osobitne tá špeciálna, trpia. Preto sľúbený milión eur je skôr len marketingovým ťahom vlády Roberta Fica, aby odtlačila toto brutálne zavraždenie dvoch mladých ľudí čo najďalej od seba,“ uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko, ktorý odkázal premiérovi Fico, aby nešaškoval s kukláčom a bankovkami na tlačovkách.

SaS nemá žiadny záujem získať na tejto udalosti politické body. „Bol by to bezohľadný hyenizmus a dôrazne odmietame pokusy zatlačiť nás do tejto polohy. Hovoríme len očividný a nespochybniteľný fakt, ktorý cíti celá spoločnosť: ak existujú svedkovia, určite mnohí z nich budú s vyšetrovateľmi spolupracovať aj zadarmo, ale potrebujú mať voči nim silnú dôveru. Inak sa im nepodarí prekonať strach o svoj život. Veď predsa tí, čo zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, sa nezastavia pred ničím. Lenže dôvera občanov v orgány činné v trestnom konaní je významne otrasená,“ tvrdia liberáli.

„To, že Robert Fico sa pasuje do pozície koordinátora vyšetrovania, ako sa vyjadril na dnešnej tlačovej besede, dokazuje, ako málo verí slovenskej polícii,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

L. Nicholsonová upozornila na prepojenia Talianov a politikov

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová spomenula, že jej exmanžel Tom Nicholson sa talianskej mafii dlhodobo venoval spoločne s Jánom Kuciakom. „Ide o ľudí, ktorých už vyšetrovala polícia, dokonca ich monitorovala Slovenská informačná služba. Pán Jasaň, šéf kancelárie Bezpečnostnej rady SR, a pani Trošková, asistentka Roberta Fica, obchodovali s týmito ľuďmi, ktorých vyšetrovala polícia. Preto sa pýtame, ako môžu byť vo svojich funkciách a prečo ešte premiér Fico nekoná. Existujú dokumenty, ktoré jasne hovoria o ich spojení s podozrivými Talianmi. To je jednoducho neakceptovateľné.“

Ľubomír Galko v tejto súvislosti z pozície predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ požiada o otvorenie bezpečnostných previerok asistentky Márie Troškovej a Viliama Jasaňa.

Lucia Ďuriš Nicholsonová tiež upozornila, že jeden z Talianov Bruno Vadala sa v minulosti so zbraňou v ruke vyhrážal istému Nemcovi kvôli pozemku. Nemec podal trestné oznámenie, polícia vypracovala návrh na podanie obžaloby pre nebezpečné vyhrážanie. Podpredsedníčka parlamentu však nevie, ako prípad skončil.

„Pýtam sa, ako môžeme mať dôveru v takúto políciu? Ako máme veriť polícii a prokuratúre? Čo by sa stalo, keby polícia dokončila svoju prácu a neriešila, na koho bola táto skupina Talianov naviazaná?“ pýta sa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 

- Reklama -