Bratislava: Únia miest Slovenska zásadne nesúhlasí s novým zákonom o výstavbe

0
Bratislava (Autor: TASR)

Hoci cieľom novej právnej úpravy má byť podľa ministerstva zjednodušenie administratívy, efektívnejšie odstraňovanie čiernych stavieb ako následku zdĺhavého procesu a boj proti nelegálnym reklamným stavbám, v skutočnosti to znamená zrušenie kompetencií v oblasti stavebného konania obciam a mestám. Namiesto toho sa má vytvoriť osobitná sieť štátnej správy – stavebná inšpekcia a stavební komisári, ktorí budú plniť úlohu stavebného úradu.

„Riešením problémov je modernizácia a posilnenie samosprávy a nie jej oslabovanie. Navrhovaný zákon o výstavbe negarantuje, že súčasný stav sa zmení k lepšiemu. Neboli predložené relevantné argumenty, ktoré by odôvodňovali odobratie kompetencií stavebných úradov mestám a obciam. Prípadné problémy výkonu stavebného konania by malo riešiť ministerstvo dopravy riadiacou a metodickou činnosťou a nie centralizáciou,“ povedal prezident Únie miest Slovenska a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.   

Kompetencia stavebných úradov bola na mestá a obce prenesená zo štátu v roku 2003. Bolo to z dôvodu urýchlenia, zjednodušenia a zefektívnenia procesu rozhodovania o stavbách. Mestá a obce investovali do vybavenia stavebných úradov a odmeňovania pracovníkov stavebných úradov nemalé finančné prostriedky. Ministerstvo dopravy sa teraz domnieva, že prenesený výkon sa neosvedčil, že najmä malé obce nie sú z technického ani finančného hľadiska schopné kvalitne vykonávať stavebné konanie.

Prezident ÚMS a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal napíše ministrovi dopravy a výstavby SR Arpádovi Érsekovi list, v ktorom popíše svoje výhrady k zákonu o výstavbe a navrhne mu odborné stretnutie zainteresovaných strán s cieľom prijať vhodné riešenie.

 

- Reklama -