streda, 8 mája, 2024
13.4 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Žiadame R. Fica, aby do utorka odvolal R. Kaliňáka a T....

SaS: Žiadame R. Fica, aby do utorka odvolal R. Kaliňáka a T. Gašpara

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Nikdy nebola mafia bližšie k premiérovi ako dnes. V slušných krajinách je toto dôvod na demisiu vlády. Desať rokov nám tu vládne Robert Fico, ktorý toto všetko dopustil,“ uviedol líder strany SaS Richard Sulík a pokračoval. „Úkladná vražda novinára a jeho snúbenice je silným alarmom pre všetkých ľudí. My nechceme, aby tu vládla mafia. Toto nechce drvivá väčšina voličov Smeru, Mosta-Híd ani SNS.“

Podľa Richarda Sulíka premiér nesmie koordinovať vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Opozícia žiada odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Ak to nespraví, sme pripravení konať. Budeme sa veľmi hlasno ozývať a budeme mobilizovať všetkých slušných ľudí v našej krajine. Toto jednoducho zašlo priďaleko. A minimálne títo dvaja páni sa musia okamžite pratať zo svojich funkcií,“ poznamenal predseda SaS.

Podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová upozornila na tlačovej besede na nové skutočnosti. „V roku 2012 previedli asistentka predsedu vlády Mária Trošková a Antonino Vadala podiel vo firme na Jána Petrovského z Hanušoviec nad Topľou. Ten sedí vo väzení pre iné daňové podvody v súvislosti s talianskou mafiou. Petrovský bol súčasť organizovanej skupiny, čo sa podarilo dokázať v roku 2007. A na tohto pána Petrovského prepísala slečna Trošková svoje podiely v spoločnosti,“ povedala L. Ďuriš Nicholsonová.

Nicholsonová hovorila aj o šéfovi trebišovskej prokuratúry Františkovi Bickovi, jeho syn, tiež František Bicko, podniká s Antoninom Vadalom v siedmich veľkých firmách, kde vystupuje ako ich správca. „František Bicko starší je krstný otec detí podnikateľa Štefana Duča, ktorý bol odsúdený za podvody pri získavaní dotácií od Poľnohospodárskej platobnej agentúry.“

Podpredsedníčka NR SR poukázala aj na prepojenie Antonina Vadala na poslanca Smeru Róberta Puciho a exposlanca Otta Brixiho. „Spojítkom“ je Adam Mahut, ktorý robil asistenta poslanca tak Pucimu, ako Briximu. „Aj ľudia z okolia Trebišova hovoria o priateľstve medzi Mahutom a Vadalom. Manželka Mahuta je šéfka regionálneho oddelenia Slovenského pozemkového fondu v Trebišove,“ povedala Nicholsonová.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka Národný bezpečnostný úrad otvoril previerku exposlanca za Smer-SD Viliama Jasaňa (v súčasnosti šéfa krízového manažmentu a bezpečnosti na Úrade vlády SR). „Premiérová asistentka Mária Trošková nikdy nemala previerku NBÚ ani urobenú. Zrejme sa našiel niekto príčetný, kto si uvedomil, že by ju v živote nedostala,“ uviedol Ľ. Galko.

Tímlíder strany SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Galko chce nastoliť túto tému aj na rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činností NBÚ. „Javí sa, že zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky,“ dodal Ľ. Galko.

 

- Reklama -