MZV: I. Korčok v Tirane: “Stratégia EÚ pre západný Balkán otvára priestor, aby boli partneri v regióne pripravení na EÚ v momente, keď bude EÚ pripravená na nich”

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Rozhovoru dominovali najmä aktuálne témy spojené s integračným procesom Albánska do EÚ a s tým súvisiace reformné procesy v krajine s dôrazom na rozsiahlu reformu súdnictva a pokrok v napĺňaní piatich kľúčových priorít, ktoré sú rozhodujúce pre otvorenie prístupových rokovaní s EÚ. Štátny tajomník MZVaEZ SR v rozhovore potvrdil záujem Slovenskej republiky pomôcť Albánsku prostredníctvom poskytovania vlastných skúseností a know-how z eurointegračného procesu, okrem iného aj s využitím programu CETIR. „Rok 2018 sa môže stať dobrým odrazovým mostíkom pre ďalší pokrok Albánska smerom bližšie k EÚ. Chcem vás posmeliť a vyzvať na pokračovanie v implementácii kľúčových reforiem – nie preto, lebo to chce Brusel, a nie preto, lebo to povedie k otvoreniu prístupových rozhovorov, ale preto, lebo to v prvom rade povedie k zlepšeniu životných podmienok bežných ľudí v tejto krajine,“ povedal I. Korčok, ktorý s prezidentom Albánska hovoril aj o dvojstranných vzťahoch a prioritách v ekonomickej spolupráci, ako aj o niektorých regionálnych otázkach vrátane dialógu Belehrad – Priština. 

Na rozhovor v kancelárii prezidenta nadviazalo stretnutie s ministrom pre Európu a zahraničné veci Albánska Ditmirom Bushatim, v ktorom partneri diskutovali najmä o eurointegračných ambíciách krajiny, ale aj v širšom kontexte o regionálnych a európskych témach. Ivan Korčok poukázal na princípy obsiahnuté v Stratégii EÚ pre západný Balkán, predstavenej začiatkom februára. „Tento dokument ponúka príležitosť kandidátskym krajinám ukázať, že naozaj chcú pokročiť na svojej ceste k EÚ. Rôzne balkánske krajiny môžu mať na Stratégiu rôzne pohľady, ale v podstate ide o to, že otvára priestor pre našich partnerov v regióne, aby boli pripravení na EÚ v momente, keď bude EÚ pripravená na nich. Rýchlosť procesu bude závisieť výlučne od vašej politickej vôle a odhodlania naplniť svoje záväzky, s mobilizovaním všetkých dostupných zdrojov. Nachádzate sa v kľúčovej fáze reforiem, vrátane takých citlivých oblastí ako sú reforma justície, boj s korupciou a ďalšie. Ak budete v tomto procese pokračovať a dosahovať pokrok, Slovenská republika vás bude podporovať,“ uviedol štátny tajomník MZVaEZ SR, ktorý v tejto súvislosti ocenil fakt, že Albánsko v posledných troch rokoch plne zosúladilo svoju zahraničnú a bezpečnostnú politiku s Európskou úniou. 

I. Korčok tiež poukázal na fakt, že Albánsko patrí medzi krajiny, ktorým Slovensko poskytuje rozvojovú pomoc – len v minulom roku sme podporili projekt zameraný na lokálnu samosprávu v sume 90 000 eur, a ďalšími dvoma grantmi sme podporili zamestnávanie žien, rozvoj vidieka a infraštruktúry v celkovej sume bezmála 20 000 eur. Partneri sa zhodli, že bilaterálne slovensko-albánske vzťahy sú priateľské, pričom existuje značný priestor na zintenzívnenie najmä ekonomickej spolupráce, osobitne vo sfére dopravy, vodného a odpadového hospodárstva, stavebníctva a poľnohospodárstva. Prioritou v tejto oblasti zostáva dovŕšenie príprav na dvoch kľúčových zmluvných dokumentoch – Dohode o podpore a ochrane investícií a Dohode o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovým únikom. 

Štátny tajomník MZVaEZ SR má v stredu predpoludním na programe stretnutia s predsedom parlamentu Albánska Gramosom Rucim, podpredsedníčkou vlády Senidou Mesi a ďalšími albánskymi predstaviteľmi. 

 

- Reklama -