Fico končí na poste premiéra a s ním celá vláda. Jeho nástupcom je Pellegrini

0
Peter Pellegrini (Autor: TASR)
Všetci poslanci koalície podporili novú, rekonštruovanú vládu a do prezidentského paláca na 13. hodinu zamieril na rokovania s Andrejom Kiskom podpredseda vlády pre informatizáciu Peter Pellegrini. Práve jeho meno sa už po ohlásení demisie Roberta Fica skloňovalo v súvislosti s tým, že by práve Pellegrini mohol byť novým predsedom vlády. Kuloárne reči sa v tomto prípade stávajú skutočnosťou. 
 
Pellegrini po stretnutí s prezidentom informoval, že vláda SR je pripravená podať demisiu do rúk Andreja Kisku. Uviedol, že 79 poslancov národnej rady opätovne deklarovalo dôveru koaličnej vláde v zložení Most-Híd, Smer-SD a SNS. 
 
„Po podaní demisie vlády ma predseda strany Smer-SD Robert Fico označil za kandidáta na nového predsedu vlády,“ vysvetlil Pellegrini a dodal, že poverenie od prezidenta zatiaľ nemá. Kiska ho však údajne ešte dnes poverí jej zostavením. 
 
V parlamente by mal mať výrazne zmenený kabinet podporu 79 poslancov. Pellegrini sa s prezidentom Andrejom Kiskom údajne dohodol, že nebude informovať o konkrétnostiach. Zmeny nastanú nielen na mieste premiéra, ale aj viacerých ministrov. „Určite nedôjde k zmene na jednom poste,“ dodal. 
 
Odchod premiéra Fica z funkcie vraj nebol podmienený tým, že odíde Lucia Žitňanská z postu ministerky spravodlivosti. Gesto predsedu vlády treba podľa Pellegriniho oceniť. 

Vicepremiér odpovedal aj na novinárske otázky. Personálne veci však odmietol komentovať. Rezorty však budú rozdelené podľa doterajšieho kľúča. Pellegrini nepotvrdil ani to, či bude ministerkou vnútra Denisa Saková. Zmena vlády by sa podľa jeho slov mala uskutočniť v priebehu dní, nie mesiacov.

Je to všetko náročné, zložité a treba mať na to veľkú pokoru,” komentoval Pellegrini.

 
- Reklama -