piatok, 19 apríla, 2024
7.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Ak sa Smeru podarí dokonať hru na ľudí, OĽANO spustí referendum...

OĽANO: Ak sa Smeru podarí dokonať hru na ľudí, OĽANO spustí referendum za predčasné voľby

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Dnes sa celé Slovensko baví iba o tom, či je krajší Jozef Ráž alebo Tomáš Drucker. Stratili sme však zameranie na podstatu, či títo ľudia budú schopní nezávisle vyšetriť vraždu Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, a tiež kauzy predstaviteľov strany Smer, o ktorých písal. Nemôžeme sa nechať opantať fešákom Druckerom a myslieť si, že bude všetko vybavené,“ uviedol Igor Matovič s otázkou, aký je rozdiel medzi Tomášom Druckerom a Jozefom Rážom, ktorého nomináciu včera odmietol Prezident SR Andrej Kiska. „Pýtame sa, v čom je rozdiel medzi týmito dvomi ľuďmi okrem toho, že Ráž má fotografiu s Kaliňákom a Drucker nie? Alebo, že Drucker je sympatickejší ako Ráž? Keď povýšime krásu nad morálku, zabudneme na Jána Kuciaka, na kauzy o ktorých písal a uspokojíme sa s tým, že budeme mať za ministra iba pekného človeka, tak sme prehrali všetci,“ vyjadril sa Matovič.

Podľa Matoviča hovorí za všetko postoj Tomáša Druckera k obchodovaniu Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom. „Podstatné je, že Tomáš Drucker obhajoval ministra Kaliňáka vtedy, keď obchodoval s podvodníkom Bašternákom. Veľkodušne ho podporoval a hovoril mu „vydrž“. Celé Slovensko chcelo vidieť Kaliňáka mimo úradu vlády, aby bol vyšetrovaný alebo aby aspoň chodil po kanáloch, ale jeho verný priateľ Tomáš Drucker mu radil, aby vydržal,“ povedal predseda obyčajných.

Ako ďalej uviedol Matovič, Kaliňák dopredu vedel, že nomináciu Jozefa Ráža na post ministra vnútra prezident Kiska neprijme. „Kaliňák opäť rozohral svoju hru, podhodil nám Jozefa Ráža a pritom už vtedy veľmi dobre vedel, že za ministra chce Tomáša Druckera, svojho dlhoročného priateľa. Keď ostane ministerstvo vnútra v rukách Smeru, kauzy sa nikdy nevyšetria. Toto je iba hra na krásu. Dať Kaliňákovho poskoka na pozíciu ministra vnútra je pošliapaním spravodlivosti,“ vyjadril sal Igor Matovič.

Poslanec za OĽANO Gábor Grendel pripomenul, že vládna kríza vznikla z dvoch dôvodov, a to z vraždy  Jána Kuciaka a jeho snúbenice a z odhalení jeho posledného článku, v ktorom uviedol prerastenie talianskej mafie na úrad vlády. „99 percent článkov Jána Kuciaka bolo o biznisoch predstaviteľov a funkcionárov Smeru. Ktorý funkcionár Smeru dokáže jeho vraždu nezávisle vyšetriť?,“ pýta sa Grendel. „Čo vie Tomáš Drucker o fungovaní rezortu vnútra?  S kým sa o všetkých veciach bude radiť? Samozrejme s Kaliňákom, svojim dlhoročným priateľom. Tak, ako sme hovorili včera, nie je podstatné, z akého rezortu nominant prichádza, ale podstatné je, aké sú jeho vzťahy s Robertom Kaliňákom,“ povedal Grendel a dodal, že na čele ministerstva vnútra nemá byť nikto zo strany Smer.

Predseda OĽANO Igor Matovič verí, že prezident Andrej Kiska ostane stáť na strane ľudí, ktorým ide o spravodlivosť, nie o krásu. „Preto sme sa rozhodli urobiť zásadné rozhodnutie hnutia v tejto otázke. Ak dnes alebo v najbližších dňoch definitívne prezident povýši krásu nad spravodlivosť, začíname rokovania o spustení referenda o predčasných voľbách. Chceme všetkých presvedčiť o tom, že toto je veľmi vážna chvíľa a nemôžeme sa nechať opantať. Musíme zveriť rozhodnutie do rúk ľudí, majú právo sa slobodne rozhodnúť,“ vyjadril sa Igor Matovič a dodal, že v otázke spustenia referenda má OĽANO predbežnú dohodu so stranami SMK, Sme Rodina, Zmena Zdola a dnes bude rokovať s KDH, SaS a hnutím NOVA.

- Reklama -