Ministerstvo zdravotníctva: Novou ministerkou zdravotníctva je Andrea Kalavská

0
prezident SR Andrej Kiska, vľavo novovymenovaná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka strany Smer-SD) (Autor: TASR)

„Pozíciu ministerky zdravotníctva beriem s pokorou a mám pred ňou veľký rešpekt. Pacient bude pre mňa naďalej na prvom mieste a s tým budú súvisieť aj moje ďalšie kroky. Jednou z priorít bude postupné zefektívnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj zlepšenie podmienok na prácu zdravotníkov, ktorí sú kvalitní, no roky pracujú v naročných podmienkach. Máme vízie aj v liekovej politike, budeme pokračovať v príprave štandardných diagnostických a terapeutických postupov, medzi kľúčové ciele patrí takisto dostavba novej špičkovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Uvedomujem si zároveň, že nemám pomyselný Arabelin prsteň, nie všetko sa dá urobiť okamžite a mnohé veci si vyžadujú svoj čas,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Andrea Kalavská absolvovala štúdium medicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Titul PhD. v odbore verejné zdravotníctvo získala v roku 2005 na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity v Trnave. Neskôr absolvovala špecializačné skúšky v odboroch vnútorné choroby a tropická medicína na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave, docentúru a titul MHA získala na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce. V roku 2003 začala pracovať na Internej klinike Fakultnej nemocnice v Trnave. Ako lekárka pôsobila v rámci projektov aj v zahraničí v krajinách ako Južný Sudán, Kambodža, Haiti či Kirgizsko. Pred nástupom do funkcie štátnej tajomníčky na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky pôsobila ako lekárka na I. internej klinike SZU Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre a na poliklinike cudzokrajných chorôb. Zároveň bola vysokoškolskou pedagogičkou na Lekárskej fakulte SZU v Bratislave a na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce Bratislava. Má za sebou bohatú publikačnú a prednáškovú činnosť doma aj v zahraničí. Doc. MUDr. Andreu Kalavskú, PhD. do funkcie štátnej tajomníčky MZ SR vymenovala vláda s pôsobnosťou od 14. apríla 2016, v tejto funkcii bola do 22. marca 2018. Od spomínaného dňa je novou ministerkou zdravotníctva SR.

- Reklama -