M. Lajčák na stretnutí s P. Szijjártó: „Chcem oceniť významnú úlohu, ktorú Maďarsko zohráva v téme vody na globálnej úrovni“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

Nová Dekáda aktivít vody OSN (Water Action Decade 2018-2028) je platformou, na ktorej by sa mala posilňovať spolupráca a partnerstvo na všetkých úrovniach s využitím vedeckých poznatkov pre nachádzanie efektívnych riešení na problémy týkajúce sa priamo vody či s ňou nepriamo súvisiace (prístup k pitnej vode, znečistenie vodných zdrojov, irigácia, boj proti vysušovaniu – dezertizácii, atď.). Zhodli sa na tom dnes (21. marca) predseda 72. Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák so šéfom rezortu diplomacie Maďarska Péterom Szijjártó. Pôvodne mali obaja vystúpiť na podujatí na vysokej úrovni k tejto téme na pôde OSN v New Yorku, pre nepriazeň počasia a s ňou spojené komplikácie v leteckej preprave z a do USA však ako náhradné miesto rokovania zvolili priestory MZVaEZ SR v Bratislave. „Chcem na tomto mieste oceniť významnú úlohu, ktorú Maďarsko zohráva v téme vody na globálnej úrovni. Je smutným faktom, že milióny ľudí na celom svete dnes nemajú prístup k pitnej vode, a že stovky tisíc detí zomierajú na choroby spôsobené kontaminovanou vodou. Rast populácie, klimatické zmeny a ekonomické aktivity náročné na spotrebu vody v niektorých oblastiach sveta postupne vyčerpali vodné zdroje. S tým súvisí nielen sucho a zdravotné problémy, ale aj druhotné účinky ako sú hlad, migrácia či ozbrojené konflikty – vojny o vodné zdroje. To všetko sú problémy, na ktoré musíme hľadať odpovede rýchlo a spoločne,“ povedal na stretnutí M. Lajčák.

Témou rozhovoru s P. Szijjártó boli aj otázky spojené s prípravou tzv. migračného kompaktu na pôde VZ OSN, voči ktorému má Maďarsko výhrady. V tejto súvislosti M. Lajčák zdôraznil potrebu pokračovať v diskusii s cieľom nájsť konštruktívne riešenie na globálny problém migrácie pri zohľadnení všetkých obáv, s ktorými prichádzajú členské štáty OSN – vrátane štátnej suverenity, bezpečnosti, sociálnej stability, ľudských práv, ekonomických i finančných faktorov. „Tieto otázky sú komplexné a riešenia na ne zákonite nemôžu byť ani priamočiare ani jednoduché. Znova však musím zopakovať, že migrácia nie je európsky problém, je to globálny fenomén, ktorý si žiada globálne riešenia. Na druhej strane – nemôžeme a ani nemáme ambíciu niekomu niečo nanucovať: kompakt bude koncipovaný ako súbor právne nezáväzných odporúčaní, ktorých cieľom je poskytnúť celkový obraz o probléme a cestu na jeho riešenie,“ uviedol M. Lajčák.

- Reklama -