Prezident rozdelil svoj februárový plat rodinám v núdzi

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Prezident vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident pomohol matke s nezaopatrenou dcérou – vysokoškolskou študentkou. Pre vážne zdravotné problémy nemôže chodiť do práce, a tak nezvláda utiahnuť náklady na bývanie, ani na štúdium dievčaťa. 

Časť platu išla aj rodine s troma deťmi. Dve navštevujú špeciálnu školu, najmladšie škôlku. Otec pracuje, mama nemá žiadny príjem, zamestnať sa pre ňu je ťažšie – keďže jej druh pracuje na štyri smeny.

Vo finančnej tiesni sa ocitla aj dôchodkyňa, ktorá sa sama stará o vnučku – tretiačku na základnej škole. Mama dievčatku zomrela a otec sa o ňu odmieta starať. Navyše začala mať školáčka zdravotné problémy.

Peniaze išli aj žene na invalidnom vozíku, ktorá síce pracuje, ale celý jej príjem pohltí podnájom a údržba auta – na ktoré je bytostne odkázaná. Navyše je už niekoľko rokov v poradovníku na nájomný byt, nakoľko získať primerané bývanie pre osobu na vozíku je zložité.

Adresátom bola aj ťažko chorá pacientka, ktorá si vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Lekárka jej predpísala špeciálny invalidný vozík, ktorého preplatenie jej poisťovňa zamietla. Bez týchto úprav ho ale nemôže vôbec používať, a tak hľadá možnosti, ako ho financovať. Napriek svojej životnej situácii pacientka pracuje v domácom prostredí.

Zvyšná časť platu prezidenta išla piatim rodinám s viacerými deťmi, ktoré sa na pokraji chudoby ocitli pre vážne zdravotné problémy jedného alebo viacerých detí.

- Reklama -