Ministerstvo zdravotníctva: Pacienti s Parkinsonovou chorobou už nebudú potrebovať výnimku

0
Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

„Ide o prvý liek, ktorý  bol posudzovaný podľa novej legislatívy. Prioritou  ministerstva zdravotníctva aj  naďalej zostáva, aby sa zdroje z verejného zdravotného poistenia používali férovo a efektívne pre všetkých  a pacienti nemuseli byť odkázaní na rozhodnutie poisťovne, či výnimku schváli alebo nie,“ informovala  ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Členovia kategorizačnej  komisie pre lieky  konštatovali, že na základe  novely zákona 363/ 2011 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov daný  liek spĺňa všetky zákonné podmienky pre zaradenie do  kategorizačného zoznamu. Pre kategorizačnú komisiu bola   rozhodujúca   závažnosť ochorenia a jeho výskyt v populácii. 

„Tento krok vnímame pozitívne, pretože ide o liečbu, ktorá  je  pre pacientov prínosná.  Vďaka nej sa im výrazne zvýšila kvalita života, sú oveľa samostatnejší, čo odbremenilo najmä ich rodiny. Pre mnohých pacientov s touto diagnózou je iný typ liečby nevyhovujúci a jedinou terapeutickou možnosťou je práve tento liek,“ zdôraznila   predsedníčka OZ Spoločnosť Parkinson Slovensko Katarína Felixová.

Pre pacientov s Parkinsonovou chorobou je dobrou správou, že už nebudú musieť čakať v neistote, či im zdravotná poisťovňa tento liek na výnimku schváli. Rozhodnutie kategorizačnej komisie vstúpi do platnosti 1. júla 2018, dovtedy budú mať liek  bez doplatku  všetci pacienti, ktorí sa už týmto liekom liečia a užívajú ho.  

- Reklama -