SNS: Spomienka na osloboditeľov Ružomberka

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

K slávnostnej atmosfére prispela aj dychová hudba Supranka a príslušníci ružomberskej vojenskej posádky. Účastníci osláv položili vence k pamätníku. Medzi nimi boli aj členovia Okresnej organizácie Slovenskej národnej strany  v Ružomberku pod vedením predsedu jej okresnej rady Miroslava Zigu.

Zástupca ružomberského primátor Michal Slašťan priblížil históriu oslobodzovania regiónu Liptova a mesta Ružomberok. Toto sa dočkalo slobody 5 apríla 1945. Stala sa tak po oslobodení mesta Liptovský Mikuláš (4. apríla), kde boje trvali vyše dvoch mesiacov. Sovietski vojaci spolu s príslušníkmi 1. Československého armádneho zboru nedokázali v krutých zimných podmienkach prelomiť silnú nemeckú obranu tesne pred mestom L. Mikuláš. Fašisti sa opevnili na najvyššom bode na mestom – na Háji-Nicovô, kde po vojne vybudovali pamätník a vojenský cintorín.

Predseda ružomberskej Okresnej rady SNS M. Zigo uviedol, že v týchto zložitých časoch je nutné si pripomínať hrôzy druhej svetovej vojny.  Našou povinnosťou je udržať mier, ktorého znovu získanie stálo veľa životov.

Spomienkové oslavy pri príležitosti 73. výročia oslobodenia Ružomberka pripravila tamojšia samospráva v spolupráci s miestnou organizáciou Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov a Kultúrnym domom A. Hlinku.

- Reklama -