Raši a EK: Internet na vidieku bude ešte rýchlejší

0
Richard Raši (Autor: SITA)

„Kým priemyselná transformácia sa spoliehala na elektrickú energiu, cesty a železnicu, digitálna transformácia bude vyžadovať investície do novej infraštruktúry. Takzvaná digitálna chrbtica pre dátové toky patrí medzi jej najdôležitejšie časti. Vďaka úspešnej práci úradu za môjho predchodcu Petra Pellegriniho máme dohodu s telekomunikačnými operátormi, že túto infraštruktúru vybudujú na vlastné náklady. Ušetrené peniaze budeme môcť použiť na iné projekty pre vidiecke širokopásmové pripojenie,“ vyhlásil podpredseda vlády R. Raši s tým, že kvalitný internet v dnešnej dobe podmieňuje prácu, štúdium aj podnikanie, nehovoriac o zavádzaní špičkových inovácií, ako sú autonómne vozidlá či inteligentné domy. „Nesmieme dopustiť, aby vidiek ostal bez možnosti rozvíjať sa v súlade so súčasnými trendmi,“ dodal vicepremiér.

Medzi plánované projekty patrí napríklad:

  • WiFi pre teba – slovenská obdoba európskeho projektu WiFi4EU, ktorá umožní obciam získať dotácie na technické zabezpečenie WiFi zdarma na verejných miestach.

  • Dobudovanie 4G pokrytia na hlavných dopravných trasách.

  • Spolufinancovanie budovania optických pripojení na vidieku.

  • Zmapovanie plánov pre ultra vysokorýchlostný internet (rýchlejší ako 100 Mbit/s), ktorý je predpokladom pre budovanie sietí 5. generácie (5G).

„Slovensko má ambíciu stať sa jedným z európskych lídrov pri zavádzaní 5G, pričom vysokorýchlostný internet na celom území EÚ, a teda aj SR, patrí medzi základné piliere efektívneho fungovania jednotného digitálneho trhu a je jednou z priorít Európskej komisie,“ uzavrel R. Raši.

Pozn.

Vo februári 2018 Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) úspešne uzavrel rokovania s operátormi, ktorí sa zaviazali do konca roka 2020 zabezpečiť širokopásmové pripojenie pre všetky tzv. NGA biele miesta Slovenska. To sú obce, pre ktoré dovtedy neexistovala možnosť ani plán pokrytia internetom s prenosovou rýchlosťou minimálne 30 Mbit/s. V roku 2015 napočítala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) až 1808 takýchto miest a obcí. Od vzniku ÚPVII v lete 2016 do konca roka 2017 sa konali štyri verejné konzultácie, vďaka ktorým sa postupne našli riešenia pre všetky z nich.

- Reklama -