piatok, 26 apríla, 2024
7.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Trestný čin ohovárania slúži na pranierovanie novinárov, chceme ho zrušiť

SaS: Trestný čin ohovárania slúži na pranierovanie novinárov, chceme ho zrušiť

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Slobodu slova potrebujeme ako soľ. Trestný čin ohovárania sa stal nástrojom politickej moci. Má odstrašujúci účinok najmä voči odvážnym investigatívnym novinárom a druhý efekt je, že dochádza k prenasledovaniu novinárov,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár, ktorý poukázal na príklady pranierovaných novinárov v dôsledku tohto inštitútu. 

Podľa poslanca NR SR a tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika má Slovensko najprísnejšiu úpravu trestného činu ohovárania v celej Európskej únii, keď hrozí trest odňatia slobody až na 3 až 8 rokov. Na tento problém upozorňujú už aj Organizácia spojených národov (OSN) a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

„Trestný čin ohovárania je ťažké dokázať, keďže je ťažké preukázať úmysel. Už len z toho plynie, že tento trestný čin v Trestnom zákone nie je na to, aby sa naozaj niekto stíhal – je tam len na to, aby sa zastrašovalo,“ tvrdí A. Baránik.

Zmena zákona by podľa poslanca Rajtára rozviazala ruky vyšetrovateľom. „Momentálne sú zahlcovaní trestnými oznámeniami za ohováranie,“ poznamenal J. Rajtár a pripomenul, že Slovensko kleslo v rebríčku slobody tlače o 10 miest – zo 17. na 27. miesto. Podľa medzinárodnej mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc, ktorá tvorila rebríček, sú na Slovensku žurnalisti terčom zastrašovania a je na nich vyvíjaný tlak.

 

- Reklama -