MZV: Dezignovaný veľvyslanec Moldavskej republiky Victor Osipov odovzdal kópie poverovacích listín štátnemu tajomníkovi L. Parízkovi

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Obaja partneri ocenili  stabilitu dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Moldavskom, ale súčasne sa zhodli, že oblasťou, ktorá stále zaostáva za svojím potenciálom, je ekonomická spolupráca.

L. Parízek vyjadril podporu v eurointegračných ambíciách Moldavska a potvrdil maximálnu podporu Slovenska pri uskutočňovaní nevyhnutných reforiem. Vyjadril presvedčenie, že posledné zasadnutie Asociačnej rady EÚ-Moldavsko, kde bolo potvrdené odhodlanie pokračovať v hlbšej politickej a ekonomickej integrácii s Moldavskom, je ďalším pozitívnym krokom k získaniu dôvery európskych partnerov.

L. Parízek informoval partnera o procese prípravy predsedníctva SR v OBSE a tvorbe tematických priorít. Súčasne zdôraznil, že SR by v rámci predsedníckej funkcie chcela hrať aktívnu rolu pri obnove procesu riešenia Podnesterského konfliktu vo formáte 5+2. Ďalej konštatoval, že Moldavsko je jednou z troch prioritných krajín oficiálnej rozvojovej spolupráce  SR od roku 2014 a je v našom záujme pokračovať v realizácii ďalších projektov v konkrétnych oblastiach.

Dezignovaný veľvyslanec V. Osipov sa poďakoval za podporu Slovenska v reformnom a eurointegračnom procese Moldavska a za pomoc, ktorú Kišiňov získava v rámci rozvojovej spolupráce. 

 

- Reklama -