MZV: Štátny tajomník L. Parízek na rozvojovom segmente Rady zahraničných vecí EÚ

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Počas pracovného obeda ministrov členských štátov EÚ sa diskusia venovala globálnemu fenoménu rodovej nerovnosti a neuspokojivým štatistikám týkajúcich sa násilia na ženách vo svete. Ministri diskutovali o možnostiach dosiahnutia rodovej rovnosti v súvislosti s implementáciou Agendy 2030, kde má EÚ ambíciu stať sa globálnym lídrom.

V rámci aktuálnych technických rokovaní o návrhu negociačných smerníc k príprave novej zmluvy medzi EÚ a krajinami Ázie, Karibiku a Tichomoria (tzv. post-Cotonou) zostáva aj po dňešných rokovaniach niekoľko otvorených otázok. Členské štáty vyzvali na urýchlené prijatie smerníc a vyriešenie sporných bodov vzhľadom na blížiaci sa termín ich schválenia Radou FAC 28.5.

Rokovanie k problematike Núdzového zvereneckého fondu EUTF Africa potvrdilo opodstatnenosť existujúceho nástroja EÚ, ktorého cieľom je hľadanie trvalo udržateľných riešení problémov v tretích krajinách, ktoré sú zdrojom migračných tokov do Európy. Zasadnutie opätovne otvorilo priestor na diskusiu o nevyhnutnosti mobilizácie dodatočných finančných zdrojov pre realizáciu aktivít vo výške 1,2 miliardy EUR a o možnostiach budúceho fungovania nástroja.

Posledným diskusným bodom zasadnutia bol návrh Európskej komisie o viacročnom finančnom rámci na roky 2021-2027, ktorý bol zverejnený dňa 2. mája 2018. „V čase, keď sa iní globálni hráči obracajú chrbtom spoločne dohodnutým politikám, potrebujeme silnejšiu a hlasnejšiu Európsku úniu viac ako kedykoľvek predtým. Takéto kroky však musia byť v súlade s našimi politickými cieľmi a musia zohľadňovať rôzne regionálne potreby a špecifiká“, uviedol L. Parízek, upriamujúc pozornosť najmä na nástroj pre susedstvo (tzv. ENI).

 

- Reklama -