Bratislavský samosprávny kraj: Do Stupavy sa vracia detský lekár

0
Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

„V celom príbehu bola pre nás najdôležitejšia spolupráca s primátorom, starostami a lekármi. Bratislavská župa nemá právomoc nakázať lekárom otvoriť si ambulanciu, ale robíme všetko pre to, aby sme pomohli mladým lekárom s rozbehom praxe a aby mali obyvatelia bratislavskej župy kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

V meste Stupava nebol pediater od novembra 2017. Zdravotnú starostlivosť pre deti zo Stupavy tak zabezpečovali po dohode s Bratislavským samosprávnym krajom lekári z okolitých obcí. Bratislavská župa túto situáciu riešila aj intenzívnou komunikáciou s lekármi z okolitých obcí a mestom. Nového pediatra sa Bratislavskému samosprávnemu kraju podarilo nájsť v decembri, avšak priestory ambulancie bolo potrebné komplexne zrekonštruovať, čo si vyžiadalo svoj čas. O komplexnú rekonštrukciu sa postaralo mesto Stupava. To rovnako schválilo novej ordinácii nájom vo výške symbolického 1 eura. Mesto sa podieľa aj na mzde zdravotnej sestry.

„Zdravotné karty sú v úschove na župe. Zdravotná dokumentácia sa nevydáva do rúk pacienta ani jeho zákonného zástupcu, takže ak chcete navštevovať novú ambulanciu, stačí ju navštíviť, podpísať dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a župa dokumentáciu malých pacientov už lekárovi doručí,“ zhrnul Droba.

Nová stupavská pediatriaotvorí brány svojej ambulancie v najbližších dňoch, po splnení zákonných podmienok spoločnosti, ktorá bude prevádzkovať túto pediatrickú ambulanciu (Health Solutions s.r.o.) a dostane pridelený kód poskytovateľa od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Bratislavský samosprávny kraj schválil tejto zrekonštruovanej detskej ambulancii ordinačné hodiny v rozsahu 35 hodín týždenne.

- Reklama -