štvrtok, 28 marca, 2024
16.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Sopko (OĽANO): Namiesto programu rozvoja vzdelávania máme reformu školského stravovania

Sopko (OĽANO): Namiesto programu rozvoja vzdelávania máme reformu školského stravovania

0
Tieňový minister školstva OĽaNO Miroslav Sopko (Autor: df)

„V programe vlády opäť nie je nič nové, aj napriek tomu, že ministerstvo už zverejnenie národného programu niekoľkokrát odložilo. Náklady na reformy sú pritom zatiaľ vyčíslené na 9 miliárd eur,“ uviedol Miroslav Sopko, podľa ktorého strana Smer rozdáva predvolebné darčeky v podobe bezplatného stravovania predškolákov a školákov namiesto toho, aby reálne prispela k rozvoju vzdelania. „Kľúčový program, ktorý má pomôcť našim žiakom dosiahnuť kvalitnejšie vzdelanie a teda lepšie príležitosti nájsť si dobrú prácu, ostával utajený niekde na ministerstve v šuflíku. Jeho nezmyselné utajovanie pred odbornou verejnosťou, a teda aj chýbajúca diskusia, sa môže podpísať pod kvalitu reforiem, na čo o niekoľko rokov doplatia tí najmladší, ktorí nedostanú kvalitné vzdelanie,“ upozornil Sopko.

Podľa Sopka aj tento postup vládnej koalície dokazuje, že jej členom nikdy nešlo o razantné zmeny vo vzdelávaní. „Koalícii ide len o naháňanie politických bodov, aby sa za každú cenu udržala pri moci. Na to však budeme doplácať stále zhoršujúcimi sa výsledkami našich žiakov tam, kde sa neustále viac prejavuje sociálna i regionálna nerovnosť,“ upriamil Sopko pozornosť na výsledky testovania deviatakov, v ktorom žiaci z najmenej rozvinutých regiónov dosiahli katastrofálne výsledky. „V prvom rade je to politická zodpovednosť lídrov vládnej koalície a najmä strany SNS, ktorá má v súčasnosti v rukách rezort školstva. Zatiaľ sme z ich strany nezaregistrovali reálny záujem vykonať nevyhnutné kroky, ktoré prinesú revolúciu v investovaní do vzdelávania, do učiteľov a všetkých ostatných zamestnancov školstva, a v prvom rade do vzdelávacích potrieb našich detí,“ uzavrel Miroslav Sopko.

Podpredsedníčka výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Veronika Remišová označila prístup ministerstva k reforme za nekoncepčný a zle manažérsky zvládnutý. „Ministerka najskôr odmietla reformu svojho predchodcu ako nepoužiteľnú, hoci sa týmto materiálom odborná verejnosť zaoberala viac ako rok. Následne začala pracovať na svojom vlastnom materiály a tajila zloženie pracovnej skupiny, ako aj samotný proces. O obsahovej stránke neinformovala ani parlamentný výbor, ani širšiu odbornú verejnosť a dnes predložila donkichotský plán reformy, do ktorej chce investovať 9 miliárd eur, čo je oproti súčasnosti takmer 9-násobné navýšenie finančných prostriedkov,“ uviedla Remišová. „Samozrejme, že všetci sa zhodneme na tom, že školstvo potrebuje viac peňazí, ale predložiť utopistické plány bez finančného krytia a politickej podpory je plytvaním času a energie všetkých, ktorí sa školstvu venujú. Už dnes je jasné, že v rezorte školstva pod vedením SNS sa do konca volebného obdobia žiadne zásadné zlepšenie neuskutoční,“ uzavrela Remišová.

 

- Reklama -