MZV: Lukáš Parízek: Podporíme Prešovský a Košický región v exportných ambíciách

0
Lukáš Parízek (Autor: mzv.sk)

„Región východného Slovenska získava na vážnosti v slovenskej ekonomike. Z tradičného oceliarskeho kraja sa v primárnej aj sekundárnej zamestnanosti stala vlajková loď slovenského IT priemyslu. Európska únia vníma tento región ako potenciálny smart región, čiže miesto kde sa môžu kompaktne prepájať vertikálne investícií pre smart riešenia. Stojíte na prahu možností, ako sa presadiť nielen na Slovensku, ale aj vo svete“, uviedol Lukáš Parízek.  

Možnosti štátnej pomoci predstavili Michal Kozáčik, námestník generálneho riaditeľa divízie poistných a bankových obchodov EXIMBANKY SR, Jozef Troják výkonný riaditeľ SARIO a Zlata Šipošová, riaditeľka Podnikateľského centra MZVaEZ SR. Rezort zahraničných vzťahov takto prispieva do spoločnej diskusie prezentáciou možností ekonomickej diplomacie, podporou podnikateľov priamo na zahraničných trhoch, identifikáciou príležitostí vo svete a pravidelným servisom.

Juraj Banský, podpredseda predstavenstva Východoslovenskej investičnej agentúry predstavil nový model podnikania –  Smart región ako jednu z ciest prepájania podnikania a zvyšovania kvality života. 

Otázky predstaviteľov východoslovenských firiem smerovali predovšetkým ku konkrétnym formám podpory štátnych inštitúcií. 

Stretnutie v Košiciach bolo druhým z radu diskusií zástupcov finančných inštitúcií a rezortov, regionálnych komôr a podnikateľov pod názvom Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta. Ide o unikátny formát stretnutí s firmami v slovenských regiónoch s cieľom identifikovať reálne potreby malých a stredných podnikateľov a hľadať cesty ako ich naplniť.

Obe komory, Košická, aj Prešovská očakávajú od spolupráce zvýšenie informovanosti a rast aktivity regionálnych podnikateľských subjektov, čo by malo viesť k zvýšeniu možností zamestnanosti pre široký okruh obyvateľov na východe Slovenska.

Ďalšie podujatia a diskusie Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta sa pripravujú v Trenčíne a Banskej Bystrici. 

 

- Reklama -