Prezident Kiska prijal protestujúcich farmárov

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Situácia je vážna. Farmári ma zase informovali o tom, aká je situácia v poľnohospodárstve. Je načase, aby vláda poctivo, ale aj citlivo pristupovala k týmto problémom a požiadavkám farmárov. 

Žiaľ, ako skonštatoval generálny prokurátor, štát zlyháva pri vynucovaní práva. Potrebujeme vrátiť vládu zákona na vidiek.

Bodom, ktorý farmárov veľmi bolí a potrebujeme ho veľmi rýchlo vyriešiť, je vyjasnenie majetkových práv k pozemkom. Vytvára sa pôda pre špekulantov, aby dostávali dotácie.

Čo je najdôležitejšie, naše peniaze, ktoré dávame do poľnohospodárstva, musia ísť ľuďom, ktorí chcú podnikať. Ktorí skutočne chcú naše poľnohospodárstvo potiahnuť dopredu.

Slovensko je z pohľadu obyvateľstva jednou z najrurálnejších krajín v rámci Európskej únie. Viac ako päťdesiat percent nášho obyvateľstva žije v dedinkách, na vidieku. Ale zamestnanosť tam dosahuje len o niečo viac ako dve percentá. Ale v Európskej únii je tento priemer päť percent.

Čiže my paradoxne máme veľmi veľa ľudí žijúcich na vidieku, ale nemáme pre nich prácu, pretože nevytvárame podmienky pre ľudí, akí tu stoja za mnou, ktorí chcú podnikať, pestovať kvalitné, slovenské potraviny.

Oceňujem, že vláda spravila prvé kroky. Ale myslím si, že skutočne potrebujeme poctivejší a citlivejší prístup k týmto ľuďom.“

- Reklama -