MZV: Rozvojová banka Rady Európy zasadala v Bratislave

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Podujatie svojim príhovorom otvoril štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek, ktorý povedal: „Okrúhle výročia nám dávajú možnosť premýšľať o úspechoch Slovenska počas posledných dvoch desaťročí, ako aj ukázať našu vďačnosť za výhody a významný prínos oboch inštitúcií k posilneniu demokracie, právneho štátu a ochrany ľudských práv v SR.“ 

Od roku 1998 schválila CEB Slovenskej republike, financovanie 23 projektov v hodnote 1,2 miliardy eur. CEB sa zameriava na financovanie malých a stredných podnikov s podporou tvorby a zachovania pracovných miest, modernizáciu miest a vidieka, ochranu životného prostredia a boj proti klimatickým zmenám a poskytovanie bývania prostredníctvom vlády SR a Štátneho fondu rozvoja bývania, vzdelávanie a výskum.

Štátny tajomník L. Parízek tiež predstavil činnosť Slovenského inkluzívneho rastového fondu (SIGA), ktorého zámer je financovať technickú pomoc cieľovým krajinám CEB, a to najmä krajinám oprávneným na oficiálnu rozvojovú spoluprácu (ODA). Slovensko tak prispieva k dosiahnutiu cieľov udržateľného rozvoja s využitím skúseností Slovenskej republiky a naplneniu cieľa CEB podporovať inkluzívny rozvoj a udržateľnosť životného prostredia. Zároveň sa postupne stávame prispievateľskou a nie len prijímateľskou krajinou Rady Európy.

 

- Reklama -